6 хранителни промени за баланс на холестерола

Яжте по-често риба
1
6 хранителни промени за баланс на холестерола
Снимка: Istock

Високият холестерол е един от главните виновници за запушване на артериите, високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, инфаркти и инсулти. Ако се опитвате да свалите стойностите на холестерола в кръвта, едно от най-важните неща е да промените храненето си. Някои храни са с особено висок потенциал да повишават нивата на холестерола, което ги прави нездравословни в това отношение.

Много хора не успяват да се справят с холестерола, защото продължават да се хранят неправилно и нездравословно, включвайки причинителите на висок холестерол в храненето си. Добрата новина е, че не е задължително да се лишавате от любимите си храни и ястия. Единственото, което трябва да направите, е да предприемете някои здравословни заменки, които ще ви помогнат да контролирате стойностите на холестерола в разумни граници.

Ето някои лесни заместители на храни, причиняващи висок холестерол:

Поръсете салатата с орехи вместо с крутони

Ако мислите, че само мазните храни, богати на наситени мазнини са виновни за високия холестерол, грешите. Храните, които са с високо съдържание на преработени въглехидрати са много коварни, защото те също увеличават нивата на липопротеините с ниска плътност в кръвта, какъвто е лошият холестерол. Крутоните са съставени не само от рафинирани въглехидрати в лицето на бялото брашно в хляба, но са и пържени в повечето случаи. Това прави нездравословната им природа още по-значителна.

За сметка на това орехите са богати на мазнини, но здравословни. Полиненаситените мазнини в тях спомагат за контрола на холестерола, стимулирайки нивата на добрия холестерол или липопротеините с висока плътност.

Пийте вино, не коктейли

Коктейлите са много наситени с добавени захари. Те са възможно най-нездравословният избор за алкохолно питие. За да намалите холестерола, заменете коктейлите и захарните напитки с вино, за предпочитане сухо бяло вино. То е най-бедно на захари и калории, което въздейства благоприятно на нивата на холестерол. Сухото червено вино също има положително въздействие върху кръвоносната система в малки количества според проучване от 2017 година, публикувано в American Journal of Circulation.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари