Полезни храни и напитки, действащи като лаксативи

Добавете към менюто си семена от чия
10 фев 2023 03:00, Михаела Лазарова
5
Полезни храни и напитки, действащи като лаксативи
Снимка: Istock

Запекът е един от най-често срещаните храносмилателни проблеми. Стресът, честите пътувания, начинът на хранене, заседналият начин на живот са само част от причините, които могат да доведат до него. Нередовното изхождане не само води до натрупване на токсини в организма, но създава дискомфорт, който ни пречи да се радваме на живота. Начинът ни на хранене и достатъчният прием на свежа вода са в основата на това да имаме добро храносмилане.

Хубавото е, че има редица храни, които действат като естествени лаксативи, като сусамов тахан, мед, круши, диня. Вижте още няколко добри примера, полезни за здравето на червата.

Пробиотични храни

Пробиотиците са „добрите бактерии“ в червата ни, които са в състояние да балансират различни видове „лоши бактерии“. Те помагат за създаването на здравословна среда в чревната микрофлора и се смята, че намаляват риска от запек. Примери за пробиотични храни са кефир, комбуча, маслини, кисело зеле, кимчи и пробиотично кисело мляко.

Листни зелени зеленчуци

Още една полезна храна, която действа като лаксатив. Листните зеленчуци ни осигуряват фибри, а и магнезий. Магнезият е електролит, който има естествената способност да подобрява храносмилането. Той е естествен мускулен релаксатор, който може да помогне да намалим запека и спазмите в корема. Листни зеленчуци, които съдържат добри количества магнезий са зеле, спанак, марули, къдраво зеле и други.

Алое вера

Алое вера освен под формата на грижа за кожата се предлага и като вкусна напитка. Алое е богато на ензими, витамини, минерали и електролити, които помагат за доброто здраве на червата, както и за подобряване на перисталтиката им, като действа леко слабително. Алое вера също има противовъзпалителни компоненти, които намаляват подуването и подобряват функцията на храносмилателните органи, което улеснява изхождането. Известно е, че напитката от него допринася и за нормализиране на киселинно-алкалния баланс. Избирайте висококачествени напитки с алое вера.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Круши.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сини сливи и сокът/нектарът от тях; кафе, сена, топла вода, хуск.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разлабително действие има киви. Иначе хапваш нещо втасало от хладилника и си готов
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелева чорба ...от втасало зеле всичко лекува.