СЗО: В Африка се разпространява смъртоносната марбургска треска

Вирусът причини смъртта на повече от 200 души в Ангола през 2005 г.
14 фев 2023 21:29, Йоана Цонева
38
СЗО: В Африка се разпространява смъртоносната марбургска треска
Снимка: БГНЕС

Екваториална Гвинея потвърди първо огнище на маргбурска треска - силно заразна и смъртоносна болест, съобщава "Ройтерс".

По данни на Световната здравна организация в страната от вируса са починали вече девет души.

Миналата седмица малката централноафриканска държава постави под карантина над 200 души и ограничи движението в една от провинциите си след откриване на неизвестна хеморагична треска. В съседен Камерун също беше ограничено движението по границата поради опасения от прехвърляне на заразяването.

"Благодарение на бързите и решителни действия от страна на властите на Екваториална Гвинея за потвърждаване на болестта, извънредните мерки за реакция може бързо да бъдат приведени в действие", заяви д-р Матшидисо Моети, регионален директор на СЗО за Африка.

Освен деветте смъртни случая Екваториална Гвинея съобщи и за 16 души, за които се предполага, че са заразени с марбургския вирус и проявяват симптоми като треска, умора, повръщане на кръв и диария.

Смъртността вследствие на марбургската треска може да достигне до 88%, по данни на СЗО. Няма одобрени ваксини или установено лечение.

Всички жертви на заболяването до момента са присъствали на погребална церемония.

На 7 февруари местните здравни власти съобщиха за неизвестно заболяване, причиняващо хеморагична треска, и изпратиха проби до лаборатория в Сенегал, която успя да потвърди една от тях като положителна за марбургската вирусна болест.

Извършва се проследяване на контактните лица, които се изолират, а предполагаемите заразени се лекуват.

В Африка предишни огнища и спорадични случаи на марбургска треска са регистрирани в Ангола, Демократична република Конго, Кения, Южна Африка и Уганда, уточнява СЗО. Първото огнище на марбургска треска е потвърдено в Германия през 1967 г. Тогава умират седем души.

Вирусът причини смъртта на повече от 200 души в Ангола през 2005 г. - най-смъртоносното огнище на марбургска треска в историята, съгласно данните на СЗО.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Не ми пука преди 1 година
Имам две жълти книжки, изпълнени с ваксини, особено пък за трески. Дедо ви Морз
27
2
 
15
 
! Отговори
ШиЗиО : преди 1 година
"С огромна загриженост следваме план Калерги буква по буква - пландемия,препарати, война, инфлация,НЛО,нов вирус,препарати,драма,инфлация,дигитализация,контрол и редуциране на населението според настроението на господарите в сянка..."
26
13
 
7
 
! Отговори
Африкански мангър преди 1 година
Ама, каква карантина! Моля ви се! Нарушаване на правата! Дай на естествен имунитет! Който оцелее, оцелее!
25
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там е масов глад и ядат каквото има понякога и мрша от диви животни.
24
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковида ме събори на 14 февруари. Новите трески остават в Африка. Наздраве!
23
2
 
9
 
! Отговори
До16 разбиращия от % преди 1 година
"Според форумните дървени философи, тези 88% са от цялото население, вероятно цялото население на Земята и вече се е случило, за да го измерят и в никакъв случай процента не е от заразените" ------------- Ами не, разбирачо от проценти. Ако сега в Екваториална Гвинея са починали 9 /девет/ души от тази страшна болест, това прави общо 10 заразени! Вземи предвид броя на населението и нивото на здравеопазване там! И после изчисли същото за Германия и Ангола! И това било новата смърттоноссна заплаха?!
22
2
 
12
 
! Отговори
До 23 ристьо преди 1 година
Тц, в САЩ и Канада няма сини маймуни които са носители на заразата ,за която има антипод. Канада е на първо място в света по опазване на дивата природа и животинските видове.
21
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горките хора в Африка ,живеят в една лаборатория .
20
17
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Дано бързо иде в Канада, Калифорния, Брюксел, Берлин и Сидни!
19
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еееей, най-после нов вирус. Бяхме започнали да скучаем, няма нещо от което да се шашкаме, да се паникьосваме, да ни преследва параноя. Измислиха ни пак занимание, този път - Марбургска треска ще ни тресне.
18
8
 
9
 
! Отговори
До 18 преди 1 година
Джендърите еколози също сте лош материал.
17
6
 
16
 
! Отговори
До 13 преди 1 година
Кои земи визираш ,А ?! Планетата е пренаселена, човека е най долната твар на света,разможава ме се кото плъховете, с дейността си унищожава природните ресурси, нахлува в хабитата на дивите животни, а именно сините маймуни са носители на марбургската треска.
16
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цитат: Смъртността вследствие на марбургската треска може да достигне до 88%, по данни на СЗО.... Според форумните дървени философи, тези 88% са от цялото население, вероятно цялото население на Земята и вече се е случило, за да го измерят и в никакъв случай процента не е от заразените
15
5
 
18
 
! Отговори
и аз преди 1 година
Това нормално ли е,едни иzzверги да си правят експерименти с живи хора?Поредното биологично оръжие.
14
8
 
24
 
! Отговори
Айде стига бе! преди 1 година
Преди час писахте, че Бил Гейтс предупреждава за биотерор с антракс, сега пък СЗО съобщава за същото, ама в резултат на треска... И са цитирани ужасяващи данни - преди 65 г. уммрелли цели 7 човека, преди 17 г. вече са 200!!! А сега още 9 са починали!!! И това е смърртносст от 88 %!!! Вие майтап ли си правите с нас, или пък от сутринта празнувате Трифон Зарезан?
13
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как пандемии и "материал за чистене"?!Вие нормални ли сте...нито имаме нужда от прочистване,нито от пандемии,а земите стоят безлюдни и няма кой да ги обработва.Демони или хора пишат?
12
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде сега,ново двайсе!
11
8
 
3
 
! Отговори
До 10 преди 1 година
Умнокрасивите също са лош материал. Искам пандемия от е6ола, чyма, нипа да обезлюди Земята. Така ще се решат проблемите с олигарси, жендъри, пренаселване. Това е истинското зануляване, а не глупостите на СИФ.
10
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошия материал го чистят с инжекции, "пандемиите" са за да го привлекат да си набие инжекциите.
9
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано това да стане новата пандемия! Има много лош материал за чистене.