Кои плодове намаляват възпалението в тялото?

Вкусни и полезни за здравето
17 фев 2023 11:16, Михаела Лазарова
9
Кои плодове намаляват възпалението в тялото?
Снимка: Istock

Природата ни е дарила с уникални плодове, които са особено богати на противовъзпалителни съединения. За тези съединения е известно, че допринасят за защитата от сърдечни заболявания, диабет и някои форми на рак и заболявания на червата.

Консумацията като количество на поне една и половина до две чаши различни плодове всеки ден може да повиши антиоксидантната активност в организма, сочат изследвания. Важно е обаче да консумираме плодове според сезона им. Райски ябълки и обикновени през есента и зимата, пролетта можем да включим цитруси, череши, през лятото повече костилкови плодове.

Въпреки че всички плодове са полезни за здравето ни, някои са известни със своите по-високи противовъзпалителни свойства. Вижте кои са.

Нар

Един от най-полезните плодове, богат на противовъзпалителни антиоксиданти. Консумацията на нарове ни осигурява витамини С и К, калий, фибри и мощни фитохимикали като антоцианин и ресвератрол. Учени смятат, че редовната консумация на нар, допринася за поддържане на кръвното налягане в норма, помага холестерола и нивата на кръвната захар да са под контрол.

Грозде

Още един чудесен плод, за който е известно, че намалява възпалението в тялото. Гроздето е богато на фибри, витамини С и К и мощни фитохимикали, като ресвератрол, намиращ се в червеното грозде. Гроздето съдържа и кверцетин, за който е известно, че също действа противовъзпанително. За консумацията на бяло и червено грозде се смята, че е полезна за здравето на сърцето, мозъка, засилва имунитета и други.

Цитруси

Портокали, грейпфрути, лимони и лайм, всички те са богати на витамин С. Също така ни осигуряват и фибри, калий, калций, витамини от група В, мед и противовъзпалителни фитохимикали като флавоноиди и каротеноиди. Хранителните вещества, открити в цитрусовите плодове, са показали, че защитават сърцето, подобряват холестерола в кръвта, кръвната захар и функцията на кръвоносните съдове.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смокиня, райска ябълка, хинап, нар си растат като наши местни плодове в Южна България. И са много вкусни и полезни.
8
1
 
3
 
! Отговори
Профессор Кавалджиев преди 1 година
Най-полезните плодове са дшементиралите плодове, от които се произвеждат ниско и високоалкохолни напитки. По този случай си сипвам едно витаминозно черно Джони и ви казвам наздраве.
7
0
 
2
 
! Отговори
Пу преди 1 година
Г-жо Лазарова, какъв ценз имате, че си позволявате съвети за хранене?
6
2
 
4
 
! Отговори
Илияна преди 1 година
Специално нарът понижава кръвното,някои хора не понасят цитруси...Не пишете на изуст.И изобщо за нас специално са полезни плодовете и зеленчуците,които растат в нашия регион.
5
0
 
6
 
! Отговори
Ь преди 1 година
DNES.bg, Госпожата е опасна със съветите си. Може да чете и превежда, но това е за различни краища на света. Както и миксирани раси. Нищо валидно за нашия геном, изграден хилядолетия. То не става от днес за утре.
4
0
 
6
 
! Отговори
А преди 1 година
Таз случайно дали е чувала, че цитрусите не понасят всекиму и в доста случай вместо да помагат раздразняват носоглътката?
3
2
 
14
 
! Отговори
Ади преди 1 година
Коя е Михаела Лазарова? - моля ДНЕС за отговор. Тя учила, чела или чувала ли е за физиология и как смело публикувате несмислените, дори опасни за здравето статии?! Как ще препоръчвате цитрусови плодове на хора, които са с високо кръвно налягане - лекарствата им са абсолютни антагонисти на цитрусовите плодове, също и за хора - най-вече деца с астма. Вземете се в ръце, бе хора.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бръмбари не са плодове, а клас насекоми.
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не и онези с бръмбъри на ЕС.