При безсъние има 69% по-висок риск от инфаркт

Лекар: По-често жените страдат от безсъние
8 мар 2023 09:17, Анисия Иванова
11

Хората, които страдат от безсъние, са с 69 на сто по-висок риск от инфаркт в сравнение с онези, които си набавят качествен сън, установи изследване, представено на годишната научна конференция на Американския колеж по кардиология.

"Една нощ безсъние ни лишава от много физиологични нужди, освен това да си почине мозъкът ни, което ние основно свързваме със съня. По време на сън се регулират почти всички хормони в ендокринната ни система. Регулират се имунната система. Променя се честотата на дишане, сърдечната дейност, дихателната, сърдечно-съдовата система. Всичко се променя в организма, когато спим. Когато организмът се лиши дори една нощ от тях, особено при наличие на хронични здравословни проблеми, може да причини остри инциденти като инфаркт и инсулт ", каза пулмологът д-р Петър Чипев в "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR специалистът обясни, че здравият сън има няколко компонента. Единият е редовен ритъм. "Достатъчно количество - между 18 и 75 години е между 6 и 10 часа и добро качество", коментира д-р Чипев.

По думите му и космическите процеси оказват влияние върху съня. "Всичко влияе върху съня. Лунният цикъл се оказа, че има значение. Проучвания показват, че човек спи по-малко при пълнолуние. По-често жените страдат от безсъние. Въпрос на темперамент е и това как хората реагират на различен стрес", обясни пулмологът.

Електронните устройства също са важен фактор, подчерта д-р Чипев. "Телефонът е до нас и когато спим. Той излъчва светлина, която възбужда центрове в мозъка, отговарящи за будността и ни пречи да заспим. Бих споменал и консумацията на енергийни напитки, на новите никотинови изделия, носенето на слънчеви очила", посочи още специалистът.

Оказва се, че както много малкото сън така и твърде много сън оказват влияние. "Под твърде много сън разбираме над 10-12 часа. В някои случаи това е необходимо, но прекаляването също има здравни последствия", изтъкна той. Д-р Чипев заяви, че трябва да се обърнем към специалист при всеки случай, в който се будим често през нощта или ако чувстваме неотпочиналост.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
леля чичо преди 1 година
живейте си до 100, след 60 ще прекарвате 50% от живота си пред лекарските кабинети и по болници и сутринта ще започвате с 1 шепа хапчета ако сте късметлии, ако нямате деца или 1 дете и сте болни и немощни как смятате да се гледате, ще гниете в л..а....й....н..а..т.а. си , хубаво е че имам инсомния, така имам добра преспектива да получа масиран инфаркт до като започне мъката с овехтяването на тялото
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работата е вредна за здравето на човека ! Ако е келепир евреите щяха да са я налазили !
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моят дядо е на 94 г. Претърпя 2 инфаркта, куп болести има и пак е жив! Човек има ли дни живот, ще се мъчи
5
1
 
5
 
! Отговори
Сънчо преди 1 година
Другаря Борисов ни караше да работим на 2 места, за да имаме достатъчно паричkи. Но така си съкращаваме много и без това краткия живот.
4
4
 
1
 
! Отговори
до 3 преди 1 година
КапитализмЪТ убива аутсайдерите като теб. Затова и аутсайдерите харесват комунизма. Понеже ги интересува само пърцуцата и софрата. Дай там да има 2 залъка и всичко е наред. Ама кадърните имаме други цели. А КНДР те чака с отворени обятия :)
3
0
 
7
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
Лекарите да ги разправят тези неща за безсънията на Бойко Борисов. Особено когато го арестуват. Обикновените българи не спаха, когато той изпрати полиция, жандармерия и пожарникари срещу собствения си народ. Като е получил инфаркт, да си го лекуват, но и да си плаща. При това, не само здравните осигуровки, но и лечението. Както обикновените бйлгари си плащат за сбърканата здравна система.
2
2
 
4
 
! Отговори
Капитализъм преди 1 година
Ей, защо ми изтрихте първия коментар? Защото обясних как капитализма убива хората ли?
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много е важно да си изследвате нивата на холестерол, защото холестеролът не боли, той си се натрупва, натрупва и накрая запиши съд в сърцето-инфаркт, запуши съд в мозъка - инсулт. Не пренебрегвайте това! Особено мъжете след 45-годишна възраст и жените след 55-годишна възраст трябва да си изследват холестерола.