Какво се случва в тялото, ако пиете кафе всеки ден?

Кофеинът може да повиши и стойностите на кръвното налягане
26 апр 2023 18:45, Михаела Лазарова
18
Какво се случва в тялото, ако пиете кафе всеки ден?
Снимка: Istock

Кафето е любима напитка на хиляди хора по света, които стартират деня си с него, а и го пийват и през останалото време. Кафето е прекрасно средство да се ободрите, да се насладите на превъзходни вкус и аромат, да се заредите с антиоксиданти и много енергия. Но то има както положителни, така и отрицателни ефекти, особено ако се прекалява с количеството кофеин.

Какво се случва в тялото, ако пиете кафе всеки ден? Ето някои от най-честите положителни и отрицателни ефекти от кафето.

Рискът от рак може да се понижи

Кафето е много наситено с мощни антиоксиданти. Тяхното наличие осигурява понижен риск от рак, ако пиете по една или две чаши кафе на ден. Вероятността да отключите хронично или възпалително заболяване също е по-малка, ако пиете кафе ежедневно, защото антиоксидантите в него намаляват възпаленията – един от основните фактори за хронични и дегенеративни заболявания, особено на нервната система.

Настроението ви може да се подобри

Един от положителните ефекти на кафето е, че подобрява настроението. То ободрява, прави ви по-жизнени, енергични, с приповдигнато настроение, готови за подвизи. Всичко това се дължи отново на антиоксидантите и кофеина, който е стимулант и действа на нервната система. Той спомага за повишаване на бдителността и краткосрочната памет, помага за съхранението и използването на информацията.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: настроениекофеинкафе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приятни сънища!
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кофеинът е естествен пестицид, ще рече отрова. Убива по-дребните организми и насекомите, а човек като го погълне, организмът реагира като на всяка отрова - вдига кръвообращението и се мъчи да го изхвърли - от там и "ободряването".
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същото, което се случва и без да пиете кафе. Въпросът не е в кафето, а в дозите. До 2-3 чашки на ден нищо особено няма да се случи.
6
0
 
8
 
! Отговори
Обичайно първо преди 1 година
ми се допишква и после ми се ходи по голяма нужда.
5
2
 
5
 
! Отговори
Райбер преди 1 година
Тази на снимката е сложила нещо допълнително в кафето, прекалено добро настроение има.
4
5
 
7
 
! Отговори
Запознат преди 1 година
Тялото се самолекува предимно по време на сън.Но на качествен сън със определени вълни на мозъка.Ако пиете редовно от години кафе,малко по малко гъбите и влошавате съня си.Докато не се пристрастите.през деня кръвта ви е обогатена със биохимичните вещества произведени в мозъка за да заспите,и понеже сте тотално преуморени,вие ги имате в будно състояние през цялото денонощие.Като междувременно кръвта ви е обогатена със хормоните на стреса.Просто става късо в мозъка ви.Идва момента ,,падане".
3
2
 
1
 
! Отговори
hater преди 1 година
Не може да идентифицирате кафето с английския царизъм днес, това не е позволено, не ме интересува дали БКП пенсионерите пият или не кафе, тази турска идея пак ще има съответните резултати долу в Турция
2
3
 
2
 
! Отговори
hater преди 1 година
На такива като чекатилската Катя и нейните фенки историята трябва да не прости
1
3
 
5
 
! Отговори
hater преди 1 година
Какъв е този украинско-царистки нагъл вид на снимката? На чекатилската Катя някаква ? аристократка