5 начина да подобрите чревната си флора

Не подценявайте варивата и зърнените култури
28 апр 2023 10:00, Михаела Лазарова
6
5 начина да подобрите чревната си флора
Снимка: Istock

Всички сме гледали безбройните реклами за това, колко е важно да поддържаме баланса на чревната флора. Според едно популярно мнение, за да сме здрави, ние трябва да имаме и силен имунитет, а той започва от… стомаха. Ето защо на прага на новия сезон, ви предлагаме няколко начина, чрез които да подпомогнете добрите бактерии в стомаха си. Ето как:

Премислете диетата си

Преди да започнете да приемате поредната шепа с хранителни добавки, бъдете честни със себе си и направете разбор на начина си на хранене. Ако в диетата ви преобладават храни, които са богати на преработени захари, бяло брашно и трансмазнини, тогава може би именно това трябва да е първата стъпка към промяната на режима ви. Опитайте се да намалявате постепенно техните количества, изключвайки една по една храните, които нямат особени хранителни стойности.

Хапвайте повече зеленчуци

Лук – макар и да го използваме по-скоро като подправка, той всъщност е доста полезен за здравето. Той притежава незаменими антиоксидантни свойства, а в състава му влизат ценни фибри и витамини, сред които и витамин C. С негова помощ можете да намалите появата и развитието на възпалителните процеси в организма и да подпомогнете здравето на храносмилателната система. Лукът е източник на пребиотици, които представляват несмилаеми фибри, разграждащи се от полезните чревни бактерии.

Аспержи – въпреки че доста рядко ги използваме в кухнята, тези малки зелени пръчици всъщност могат да се нарекат истинска суперхрана. В само 100 г от тях се съдържат 15% от дневната препоръчителна доза витамин А, витамин C, както и цели 52% витамин К. Аспержите са богати на фибри и помагат за поддържането на отделителната система здрава. Те съдържат аминокиселината аспарагин, което ги прави естествен диуретик. Неслучайно те присъстват редовно в менюто на звезди като Ким Кардашян.

Броколи – за да рестартирате организма, да подобрите чревното си здраве и да се радвате на силен имунитет, към списъка със зеленчуци, които е препоръчително да хапвате, ще добавим тях. Те съдържат глюкорафанин – това е съединение, което по време на храносмилането се превръща в мощен антиоксидант, наречен сулфорафан. Освен това, броколите ще ви помогнат да понижите нивата на кръвната си захар, холестерола и оксидативния стрес.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Стига сте плюли, момичето се опитва да ви научи да се храните добре, а не да се тъпчете с пици и сладко.
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мише, а как аналният секс влияе на чревната флора?
3
0
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Толкова си може. Погледни какво е писала: "Аспержите са богати на фибри и помагат за поддържането на отделителната система здрава." Така написано излиза, че фибрите помагат на бъбреците, а те нямат нищо общо. Отделителната система, Михаело, няма нищо общо с червата. Биология за 7-ми клас.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тази сутрин си подобрих 2 пъти чревната микрофлора - демек напълних *** два пъти, изтътрузих са как брашнян чувал у фурна за ляп
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може ли качващият материал по тема за храни и здраве поне веднъж, поне веднъж, поне веднъж да се поинтереува всъщност за какво пише и да намери сериозен източник на информация и при това съобразен с България?! Мърсите пространството с едни и същи думи и доводи. Много безотговорно, много низко поведение.