СЗО: Не пийте подсладители вместо захар за отслабване

В дългосрочен план рискувате затлъстяване
16 май 2023 16:09, Стела Стоянова
20
СЗО: Не пийте подсладители вместо захар за отслабване
Снимка БГНЕС

Световната здравна организация не препоръчва консумацията на заместители на захарта с цел отслабване. Употребата им в дългосрочен план увеличава риска от напълняване и затлъстяване, съобщи пресслужбата на световната организация.

Експертите на СЗО анализират множество проучвания за консумацията на такива подсладители. Изследванията показват, че дългосрочната им употреба е свързана с повишен риск от диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и дори смърт според проучванията, проведени сред възрастни. С деца е направен по-малък брой изследвания.

„Замяната на свободните захари с подсладители без съдържание на захар не помага при контрола на теглото в дългосрочен план. Хората трябва да обмислят други начини за намаляване на приема на свободни захари, като например консумация на плодове или неподсладени храни и напитки“, коментира Франческо Бранка, директор на Отдела на СЗО по хранене и безопасност на храните. По думите му подсладителите без захар не са основни диетични фактори.

Препоръката се отнася за всички хора, с изключение на такива с предшестващ диабет и включва всички синтетични и естествено срещащи се или модифицирани нехранителни подсладители, които не са класифицирани като захари. Без значение дали са част от състава на готови храни и напитки или се продават самостоятелно за добавяне към храни и напитки, в дългосрочен план може да навредят. Сред често употребяваните подсладители без захар са ацесулфам К, аспартам, адвантам, цикламати, неотам, захарин, сукралоза, стевия и производни на стевия.

Препоръката не се отнася за продукти за лична грижа и хигиена, съдържащи подсладители без захар, като паста за зъби, крем за кожа и лекарства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: СЗОподсладители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За ПЪРВИ път да видя нещо смислено от тея дяволи. Нещо което да се опита да помогне на хората, вместо обратното, което е "нормалното" състояние на СЗО.
16
0
 
5
 
! Отговори
Пак Оня преди 11 месеца
На пазара на Световната Хранително Вкусова Промишленост,няма нито един продукт който да се продава и консумира законно без писменото и заверено одобрение и разрешение на СЗО.Вода да тръгнеш да продаваш,трябва да ти разрешат СЗО,или поне Държавният Стандарт по храните на дадената държава,и то пак по стандартите на СЗО.Те самите пускат химията в кръвта ни абсолютно законно,но не искат да носят отговорноста за стерилноста,онкологията и многото други здравословни отклонения....СЗО Мафиоти и Лицемери
15
0
 
5
 
! Отговори
Demonaz преди 11 месеца
Веднага локдаун и зелен сертификат. Отивам натроша пейките пред блока,а след това да затворя фитнеса до нас.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Обаче вече замениха захарта със подсладители във всички безалкохолни, дори нормалната кока-кола е 50/50
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Откакто ям фураж подсладен с аспартам и радиоактивна ГМО царевица съм мега био съобразна, нямам нужда от осветление защото главата ми свети в тъмното. А и си отглеждам конче, и с него си делим фуража. После горя акото и така се топля, а за десерт скакалци. Пропуснах да спомена, че съм веган либерал протестър транс борец за правата на унеправданите малцинства. Боря се за правата на ромите да живеят за сметка на България и децата да могат да си сменят пола.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Махаш сладкото под всякакви форми и тестото и си свалил килограми след няколко дни." Това е ако ядеш като разпран. Ако ядеш нормално, даже и да спреш килограми след дни, ама таранай най най най анай ..
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 6 - Тоеа е свободната интерпретация на СЗО, което ти показва, колко умственоизостанали са.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
СЗО ми казаха, да се имунизирам за Корона и вижте кво стана ... 4 пъти я карах след това ...
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То за да сме здрави трябва само трева да пасем,но и това не е сигурно ,защото валят киселинни дъждове.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А аспартам ,палмово масло,буболечки и скакалци,соя и царевица гмо е полезна за вашето здраве.Потвърдено от Бил Гецата.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ваксините пазят от всичко, махат ковида, а бе него няма други проблеми. Човечеството ситгна следващия етап от развитието си. Скоро ще загубим срещуположните си палци и ще отидем пак в гората.
6
3
 
11
 
! Отговори
Deep Zone преди 11 месеца
Смятай първо колко трябва да си зле, за да пиеш подсладители (най-голямата отрова) за отслабване :D Това е все едно да пиеш отрова от шишето :)Махаш сладкото под всякакви форми и тестото и си свалил килограми след няколко дни.
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пия само ваксина и то на гладно!
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И не забравяйте да сложите 3-4-5 буустера ако сте от ромски произход и се занимавате с престъпност, барем спрете да правите по 10 деца.
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Българската здравна агенция съветва: пийте повече подсладители, палмово масло и консерванти за да намалите въглеродния си отпечатък. Така и държавата ще спести от пенсии и ще намалите демографския проблем със застаряващото население. Направете и деца преди това за да има кой да работи за плащане на пенсиите на останалите.
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
кой пък вярва на тая лукава организация - туй е Организация на чудовищата и злодеите
1
3
 
13
 
! Отговори
Боцнете се преди 11 месеца
Гарантирано от Урсулка!!