Ползи за здравето от консумацията на гъби

Благодарение на антиоксидантите в състава си, гъбите са суперхрана
19 юни 2023 14:53, Михаела Лазарова
8
Ползи за здравето от консумацията на гъби
Снимка: Istock

Гъбите са една истинска суперхрана. Те не трябва да се пренебрегват и е препоръчително да се включват редовно в храненето, защото са изключително полезни. Различните видове гъби съдържат различни хранителни вещества в различно съотношение.

Но едно от веществата, заради които гъбите трябва да заемат централно място в менюто са бета-глюканите. Тези специфични съединения играят съществена роля за имунната система, деленето на клетките в тъканите.

Гъбите са и много бедни на калории, което ги прави подходящи за всяка диета. Консумацията им носи наслада и засищане задълго, което предпазва от преяждане и прием на излишни калории.

Защо гъбите са толкова полезна храна за здравето?

За силен имунитет

Гъбите подобряват функциите на имунната система, благодарение на бета-глюканите в състава си. Те повишават имунитета и защитните сили на организма, което предпазва клетките от увреждания и намалява вредното въздействие на различни патогени и микроорганизми.

Гъбите са източник на витамин D

Витамин D основно се синтезира в тялото чрез слънчевата светлина, но той се съдържа и в някои храни. Гъбите са една от тях. Те синтезират витамин D в състава си също чрез слънчевата светлина, като концентрациите му в тях са завидни.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 10 месеца
Ти явно си столичанче, че твърдиш че българите не разбирали от гъби. Ела в Предбалкана да видиш колко гъбари има във всеки подходящ момент. Октомври 2022 след малко дъждове цели села и градове набраха тонове гъби, всеки замрази, сложи в буркани или продаде. Гъбарството ве България е известно от много години и дори младите се палят по него, ама какво ти разбира едно градско човече, дето не е виждал каква красота е една манатарка в природата.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В днешно време нормалната храна я изкарват супер храна, а скапаната храна я изкарват нормална. Няма такова нещо като супер храна. Има храна и скапана храна.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
не се мият само се белят белите култивирани печурки
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Полезни, ама тъщата вече трети път този месец се трови с гъби заради проклетата склероза. Готви ги за мен, а после забравя и яде.
3
0
 
5
 
! Отговори
Гъбар преди 10 месеца
За Мишето по-притеснителни трябва да са гъбичките..
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ползите са много, стига тъщата да се навие да хапне само една.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
по избори винаги съм за гъби