Кои са храните, които не трябва да миете преди готвене?

Пилешкото месо не се нуждае от измиване преди готвене
27 юни 2023 17:45, Михаела Лазарова
19
Кои са храните, които не трябва да миете преди готвене?
Снимка: Istock

Свикнали сме да измиваме всяка храна, която се гласим да ядем директно или да готвим. Някои храни обаче не се нуждаят от измиване преди готвене. Нещо повече, измиването може да навреди на вкусовите и хранителните им качества, а понякога е просто безполезно.

Кои са храните, които не трябва да миете преди готвене?

Червени меса

Няма нужда да миете червеното месо преди готвене. Това важи за свинското, говеждото и телешкото. Измиването крие риск от пръскане на бактерии от месото по други повърхности на кухненския плот и мивката, от което нямате нужда. Освен това измиването на червеното месо добавя излишна влага към него, което може да навреди на структурата на месото при готвене.

Пилешко

Пилешкото месо не се нуждае от измиване преди готвене, защото това може да навреди на вкусовите му качества, както и да го направи по-разкашкано при термична обработка. Ако мислите, че измиването премахва бактериите от месото, също грешите. Само високата температура, при която месото се готви може да убие болестотворните бактерии в него.

Риба

Същото важи и за рибата. Не е нужно да я миете преди готвене. Крехкото ѝ месо само ще пострада от излишната влага, която водата носи. Ако миете рибата, тя ще стане с кашеста структура при готвене, което ще развали вкусовите ѝ качества и текстурата ѝ.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
месотоТРЯБВА да се преди 9 месеца
МИЕ.Гпупости на търкалета,че не трябва!!!Трябва да се мият всички видове месо от магазина.Просто се подсушава веднага и край!Домашното няма смисъл да се мие,защото само ние го пипаме!
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 11 - Верно, че няма нужда да се мие месото, ама да е от заклано вкъщи животно. Другите меса по магазините......не се знае, знае ли се.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Явно не е виждала госпожата в магазин как голям къс месо се изпльосква на пода и в следващия момент е върнат при останалото месо. Е, вярно, че веднъж ми се е случило, не е всеки ден и във всеки магазин, ама ми държи влага. Гъби, картофи, краставици по-често съм виждала да падат на земята от наклонено поставени и препълнени щайги, както купувач си избира. Веднага се връща при останалите. Ами, мия всичко.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много ми е интересно дали г-жа Лазарова някога е влизала в кухня. Дори и в собствената си. Та да ми обясни как ще бели челадинки или пачи крак (съвсем примерно) с нож. Или пк какво ще остане след подобна "операция" от манатарки или масловки. Явно за госпожата гъбите растатат само в кварталните ресторанчета и в някой хипермаркет. Ама друг да ги готви.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Рибата как да се почисти без миене ми е странно хаха... И верно като седи в морето как не се разкашква
11
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Месото по принцип няма нужда да се мие.
10
1
 
7
 
! Отговори
aqsw преди 9 месеца
Ще ядем и доматите с коловите. Всичко живо, в България разбира от кухня и дава акъл.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Рибите ми е чудно как не се разкашкват директно в реката или морето, през целия си живот се "мият" докато не скочат в тигана. Яйцата пък излизат от клоаката на птицата и да не се измие... Да са ви сладки курешкитe! А гъбите, основно дивите задължително се накисват във вода, за да излязат евентуалните червейчета и после се подсушават преди готвене.
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тази уникална т***потия циНкулира неуморно из т.нар. "женски" сайтове от години. Червените меса задължително се мият защото при съхранение пускат сокове, които завъждат бактерии, които ако не се отмият преди готвене може да доведат до лош дъх. А ко е необходимо (при пържене) се пдосушават с домакинска хартия. Иначе (за скара) нарочно се хидратират с различни маринати, за да не станат сухи като подметки. Същото се отнася и птичите меса.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз измивам всякакво месо. Тия глупости че кухнята можело да се зарази с бактерии ги разправяйте на някой друг. След като измия месото измивам и мивката. Водата щяла да погуби вкусовете качества на месото да бе да, кой знае с каква химия са го обработвали. Последния път си направих експеримент да измия каймата, целия натриев нитрит който е вреден и оцветява местото в червено го измих и месото стана бледо розово.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Едно време на село, баба и дядо гледаха 18 кокошки, имахме два петела и три пуйки. Като заколеха някоя кокошка и я изпържат, сварят, още помня вкуса, нищо общо с купеното.
5
0
 
13
 
! Отговори
преди 9 месеца
Ъ... да бе.. не мисля. Кой знае кой го е пипал това месо, отделно често има кръв и разни други неща при пакетиране. Пък Михаела да не го мие, като не иска.
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Ако миете рибата, тя ще стане с кашеста структура при готвене" Това може да стане само ако са ви продали развалена риба!
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
много полезна статия, мисля че от тук на татък живота ми коренно ще се промени след като прочетох тези безценни съвети
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
то пък едно пилешко. ..
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе най-добре не мийте нищо преди да го лапнете. Особено онзи дебелия банан. Няма опасност да се заразите с нещо.