СЗО вписва аспартама като възможен канцероген

Той е един от най-употребяваните подсладители
Обновена: 2 юли 2023 20:55 | 2 юли 2023 20:36, Стела Стоянова
16
СЗО вписва аспартама като възможен канцероген
Снимка БГНЕС

Един от най-използваните изкуствени подсладители в света - аспартам, ще бъде повишен в групата на веществата с възможен канцерогенен ефект.

Това решение се очаква от Световната здравна организация, след като Международната агенция за изследване на рака завърши своя преглед на тази популярна съставка. Докладът се очаква следващия месец, но заключенията в него изтекоха неофициално в световните медии.

Аспартам се ползва в много десерти, дъвки, диетични газирани напитки. От години се знае, че употребата му не е съвсем безобидна. Новата му класификация ще означава, че има изследвания, които откриват връзка между веществото и рака, но сведенията са ограничени. "Възможен канцероген" е група 2B в класификацията на канцерогенните вещества и над нея има само още две - вероятен канцероген и канцерогени.

Любопитно е да се отбележи, че Международната агенция за изследване на рака оценява доколко едно вещество е потенциално опасно за човека, без да взема предвид колко от него се консумира. Какво означава безопасна консумация при хранителните добавки се преценява от друга експертна комисия на СЗО, която също анализира аспартама и ще излезе със заключение заедно с агенцията - на 14 юни, пише "Сега".

Днешното решение се смята за голяма новина, тъй като обикновено включването на едно вещество в една от трите групи канцерогени води до промяна в употребата му, дела, натиск над производителите да търсят заместител.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: СЗОаспартамканцероген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
2
 
! Отговори
Тия са преди 9 месеца
пълни папунчовци! "възможен канцероген"!!! Та той си Е канцероген!! Забранете производството му най-после! Ама нали сте платени от такива като Гейтс... как да стане?!
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Съставките които са вредни трябва да се забранят изцяло, а не да се позволява нещо вредно в малки количества. Малко по малко и накрая се натрупва. А ако някой хапне повече от нещо получава и повече от вредното вещество без да знае.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо правят храни с вредни вещества , да ползват други , пък ако са по- скъпи да вдигнат цената . Ще почна да гледам какво купувам . Затова ли всеки втори е с рак ?
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хи-хи... "възможен" канцероген! Или е канцероген, или не е! И какво ще се промени със вписването в рецептурника на СЗО за ядене и пиене? Забележете израза "...ще бъде повишен в групата на веществата с възможен канцерогенен ефект"!
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А, сетиха се! Вече 30 г. се публикуват изследвания, които показват, че изкуствените подсладители са вредни. А кога най-после ще премахнат натриевият нитрат от шунката? Канцерогенен е и по темата има над 50 научни статии, но на никого не му дреме.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Колко народ си отиде, сега ще го казват!
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А ГМО-то кога?
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То всичко е вредно и отровно. Ако не слагат аспартам ще слагат сорбитол или манитол...още по вредни. Няма да се плашите. Хората са го казали - "човек и добре да живее, умира...." яжте и пийте каквото ви харесва щото всеки ден живот ни е подарен. Не знаеш кога ще се гътнеш.
4
2
 
18
 
! Отговори
А тези от преди 9 месеца
СЗО, защо не споменават,че всичките им фармацевтични продукти почти са със аспартам и най-вече детските??? На луди ли ни правят?!
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЧЕТИРИДЕСЕТ! СКAПAHИ! ГОДИНИ! ПО-КЪСНО!!!! А има хора, които още ПРИ ИЗЛИЗАНЕТО НА ПАЗАРА са се борили да го спрът поради тези опасения! ЧЕТИРИДЕСЕТ ГОДИНИ ИМ ТРЯБВАХА ДА ЗАГРЕЯТ! Не бе СЗО е сериозна организация, ВЕРВАЙТЕ
2
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много важно като е канцерогенно, ако въобще е. СЗО и нейните заключения са последното нещо, което ме интересува. След преекспонираната пандемия Коко 19, заключението на тези уродки вече нямат за мен никакво значение. Няма да ме пазят от нищо, включително и от самия себе си. Ще се разболеят от рак ли? Отличен резултат! А държавата и лекарите ще пият една студена вода. Това и заслужават.
1
2
 
26
 
! Отговори
бай Иван преди 9 месеца
хубаво, но това е ясно от 70 те на ми малия век