Как да съхранявате плодовете и зеленчуците, за да са свежи

Не съхранявайте в близост лук и картофи
1
Как да съхранявате плодовете и зеленчуците, за да са свежи
Снимка: Istock

Съхранението на пресни продукти не е лесна задача. Много често именно заради погрешно съхранение правим така, че храната ни да се развали по-бързо. За да се радвате на пресни и свежи продукти по-дълго, а и за да не харчите излишни пари, изхвърляйки иначе годна за консумация храна, вижте как правилно да съхранявате пресните храни.

За целта е важно да разберете кои храни не трябва да държите близо една до друга.

Ябълките не трябва да стоят близо до цитрусите

Ябълките и портокалите са сред най-често и редовно консумираните плодове. Вероятно и вие имате от тях в хладилника си или в купата за плодове. Трябва да знаете обаче, че не трябва да стоят близо едни до други, ако искате да останат пресни и свежи по-дълго.

Ябълките излъчват етиленов газ при зреене и гниене. Този газ се отделя от всички плодове и е естествен процес. Портокалите отделят по-малки количества от него заради по-дебелата си кора. Дръжте ябълките далеч от портокалите, за да не се развалят бързо.

Бананите не трябва да стоят на чепката

Някога разделяли ли сте бананите един от друг, така че да не стоят на клонката или чепката си? Вероятно не, както повечето хора. Това обаче е грешка. Разделянето на бананите от чепката забавя процесите на зреене и гниене, което предпазва плода от разваляне.

Горските плодове трябва да се измиват веднага

Горските плодове не са траен продукт. По тази причина дългото им съхранение е невъзможно, освен чрез замразяване. Имайте предвид, че измиването им е задължително, ако ги прибирате в хладилника в прясно състояние. Консумирайте ги скоро след това, иначе се развалят.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари