7 храни, полезни за червата

Хапвайте авокадо и овесени ядки
19 юли 2023 22:30, Михаела Лазарова
3
7 храни, полезни за червата
Снимка: Istock

Според последните проучвания в областта на здравословното хранене, доброто състояние на чревната флора е от съществено значение за здравето на целия организъм. Неслучайно се казва, че имунитетът започва от стомаха. Тази тема е актуална особено през летния сезон. Затова в следващите редове ви предлагаме кратък списък с храни, които ще подпомогнат здравето на червата ви. Ето кои са те:

Брюкселско зеле

Този малък зеленчук често пъти е използван само за специални случаи и ястия, но всъщност съвсем спокойно можете да го включите към седмичното си меню. Брюкселското зеле съдържа специални видове фибри, които подпомагат добрите чревни бактерии. Различните серни съединения, съдържащи се в него пък ще ви помогнат в борбата с „лошите“ бактерии. Ако решите да хапвате малките вкусни зелки, можете да ги задушите с чесън и да добавите малко пармезан или кашкавал. Така ще получите вкусна гарнитура към основното ви ястие.

Грах

За да се умножават и развиват чревните бактерии, те имат нужда от много фибри. Ето затова колкото повече плодове и зеленчуци консумирате, толкова по-добре. Грахът съдържа богато разнообразие от фибри, които могат да ви помогнат да поддържате баланса на вашата чревна флора. Можете да го добавите към задушени картофи, супи или салати.

Банани

Често пъти мнозина избягват консумацията им заради това, че в тях се съдържа прекалено много захар. Изненадващо, но това е по-скоро мит. Всъщност в един средно голям банан се съдържат 14 г захар. Бананите съдържат специален вид фибри, които подпомагат добрите чревни бактерии и освен това те са пълни с витамини и минерали.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много е важно в храната да присъстват фибри от зеленчуци и плодове. Но повечето хора наивно се водят от рекламите и "модерната" кулинария на химическо-вкусовата промишленост, консумирайки преработени и вредни храни, без здравословен противовес.
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Едно време на село, баба готвеше само боб, качамак, зелен фасул, манджа и понякога месо от домашните ***, крава, кокошка, ама рядко. Ама бяха здрави, къде се е чуло да се разболеят от рак на дебелото черво.
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да ви кажа само, прясно мляко с минал срок на годност, може да изчисти организма така, както никаква "Активия" не може!