Хапвайте пъпеши за здраво сърце и красива кожа

Пъпешът е полезен плод и при артрит
Обновена: 25 юли 2023 15:21 | 25 юли 2023 15:20, Александър Попов
4
Хапвайте пъпеши за здраво сърце и красива кожа
Снимка: Istock

Лятото е любимият ни сезон, защото можем да хапваме в изобилие любимите ни плодове. Какво ще кажете за добре изстуден пъпеш, сервиран в компанията на диня, горски плодове, ананас и други? Или може би го предпочитате като смути? Сочен, вкусен, пъпешът е част от лятното ни меню, защото ни помага да се поддържаме хидратирани, свежи. Без значение кой вид пъпеш предпочитате, вижте няколко добри причини да го консумирате по-често през летния сезон.

1. Укрепва имунната система – Пъпешът е богат на витамини С и А, за които е известно, че спомагат за повишаване на имунитета чрез стимулиране на белите кръвни клетки в тялото. Но витамин С е и мощен антиоксидант и ефективно се бори със свободните радикали в организма.

2. Полезен е за здравето на сърцето – Още една полза от консумацията на пъпеш, е че той е богат на калий, за който има данни, че контролира кръвното налягане, като по този начин подобрява здравето на сърцето ви. Пъпешите също са богати на съединение, наречено аденозин, което е полезно за сърцето, тъй като има свойства за разреждане на кръвта, смятат учени.

3. Бори се със стреса – Вкусният пъпеш е богат на калий, който нормализира сърдечния ритъм и насърчава снабдяването на мозъка с кислород, като по този начин ни помага да се чувстваме по-спокойни. Освен това е известно, че пъпешът съдържа супероксид дисмутаза – антиоксидантен ензим, който се бори със стреса, като понижава кръвното налягане и отпуска нервите.

4. Полезен за здравето на очите – Пъпешът е богат на бета-каротини, които при усвояване от тялото се превръщат във витамин А, който помага за предотвратяване на катаракта и подобряване на зрението.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: пъпеши
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
дадох всички пари за пържоли по 300 лв грама в елитно капанче на слънчака