Какво да закусвате, ако страдате от диабет?

Яжте натурално кисело мляко
27 юли 2023 23:10, Михаела Лазарова
6
Какво да закусвате, ако страдате от диабет?
Снимка: Istock

Закуската е здравословен навик, който подобрява цялостното здраве и дава много енергия за целия ден. Това хранене е най-важното за деня, защото задвижва метаболитните процеси по правилния начин и спомага за контрола на теглото, кръвната захар, холестерола, енергийните нива.

Ако страдате от диабет, закуската е от огромно значение за управлението на това заболяване. Тя може както да ви помогне да го контролирате правилно, така и да влоши състоянието ви, ако не се храните правилно и не правите правилните избори.

Тестени закуски, сладкиши, въглехидратни ястия са едни от най-погрешните неща, които много хора избират за закуска. Ако закуската ви не съдържа правилните хранителни вещества, контролът на диабета и кръвната захар се затруднява значително.

Какво да закусвате, ако имате диабет?

Винаги закусвайте

Едно от най-важните неща за страдащите от диабет е да не пропускат закуската. Гладуването сутрин крие риск от инсулинова резистентност и повишаване на кръвната захар и инсулина, затлъстяване и повишен риск от сърдечносъдови заболявания.

Приготвяйте закуската си вкъщи

Едно важно условие за страдащите от диабет, а и не само, е да закусват вкъщи. Приготвянето на закуската в домашни условия помага да контролирате какво хапвате за старт на деня. Ако пропускате закуската вкъщи, а ядете на крак баница или някаква друга тестена закуска, това повишава кръвната захар и води до влошен контрол на кръвната захар, диабета и теглото.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Някой се опита да запълни с накъсва статия която е нещо накъсва такова но нищо сериозно просто разсъждения на неграмотен и незнаещ списвам.
5
1
 
0
 
! Отговори
Zeta преди 9 месеца
До Анонимен 3Според мен искат да кажат, че трябва да се закусва обезателно, за да не се усилва апетитът по-късно през деня, с което се засилва инсулиновата резистентност. Напоследък се развива теорията, че трябва да се закусва обилно, за да не се яде толкова през деня. Аз обаче нямам голямо желание за обилна закуска, колкото и да се мъча. Прочетох, че това може да се дължи на обилно хранене вечер. Все пак не мога да си представя да се натъпча сутринта, когато ставам от сън и тръгвам за работа.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много ми е интересно какво се има предвид под натурално кисело мляко? Нима това, което продават в Кауфланд не е натурално? За мен това е откритие.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гладуването повишавало инсулина? Точно обратното. Когато човек гладува инсулина спада и тялото започва да произвежда кетони. От там идва и името на кето диетата и затова там се ядат по-малко въглехидрати за да не се произвежда прекалено много инсулин. Тази статия е обърната с главата надолу.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По-''умна'' реклама за мляко не бях чел.И точно към диабетиците ли се опитвате да я завоалирате?!
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
МЛЯКОТО И МЛЕЧНИТЕ ПРОДУКТИ СА НАЙ-ВРЕДНИ ЗА ДИАБЕТИЦИТЕ...ЛАКТОЗАТА /МЛЕЧНАТА ЗАХАР/ СЛЕД 7 г. ВЪЗРАСТ ПРИ ХОРАТА СЕ УСВОЯВА ТРУДНО...НАМАЛЯВА ИЛИ ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВЕЖДАНЕТО НА ЛАКТАЗАТА НЕОБХОДИМА ЗА ТОЗИ ПРОЦЕС..