Морски мъх – суперхрана за силен имунитет

Морският мъх се използва в някои продукти за грижа за кожата
18 авг 2023 23:50, Михаела Лазарова
14
Морски мъх – суперхрана за силен имунитет
Снимка: Istock

Всички сме чували за суперхраните (като чесън, лук, горски плодове, риба, ядки, куркума, джинджифил, матча, спирулина и други) и се стараем да ги добавяме по-често към менюто си. Някои от тях се предлагат и под формата на хранителни добавки.

Чували ли сте за морски мъх? Морският мъх, известен още като ирландски мъх, е червено водорасло с научното наименование Chondrus crispus. Консумира се от хората в продължение на хиляди години и днес се смята за суперхрана. Днес той се засажда и обработва в няколко крайбрежни страни, включително САЩ, Китай и Ирландия. Може да се закупи под формата на прах или като хранителна добавка, от аптеки, биомагазини.

Морският мъх е известен с това, че съдържа карагенан, който обикновено се използва като хранителна добавка заради неговите свързващи, сгъстяващи и стабилизиращи ефекти. Използва се в хранителни продукти, включително бадемово мляко, кокосово мляко, конопено мляко, сметана, кисело мляко, консервирани супи и замразени пици, пише сайтът draxe.com

За морския мъх се смята, че има редица ползи за нашето здраве. Вижте някои от тях.

Внимание, преди прием на продукта се допитайте до лекар!

1. Подпомага храносмилането – За ирландския мъх е известно, че действа като пребиотик, който благоприятства чревния ни микробиом, намалявайки риска от запек. Западни учени предполагат, че въз основа на тези открития, морският мъх може да помогне за подобряване на здравето на червата и имунната модулация.

2. Може да подобри неврологичното здраве – Проучвания показват, че тези червени водорасли могат да имат невропротективни ефекти поради способността си да облекчават оксидативния стрес.

3. Повишава имунитета – Според изследване, публикувано в Applied and Environmental Microbiology, морският мъх допринася за повишаване на имунитета, допринасяйки за потискането на експресията на така наречените „вирулентни фактори“ или молекули, които се произвеждат от бактерии, гъбички и вируси.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Според нови изследвания чакъл, асфалт, песък и камъни са изключително полезни за имунитета, сияйната кожа и коса, както и храносмилателната система. Хубаво е да се взимат преди скакалците и морския мъх за по-силен ефект
5
0
 
8
 
! Отговори
Брюкселски peптил преди 8 месеца
Яжте скакалци, xлeбapки, водорасли и морски мъх! Пържолите и сиренето са само за peптилите, защото имат голям въглероден отпечатък и увреждат околната среда!!!
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Суперхрани - месо, сирене, яйца. Всеки ден, за здрав имунитет.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз пък съм пробвала мъх от пъпа на мъжа ми. Много ми укрепи системата.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз пък ям пърхут от перуанска алпака. Дава тонус за целия ден, регулира теглото, стомаха също, помага за изхождането и разбира се здрави зъби, лъщяща кожа и коса. Горещо препоръчвам!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Приятни сънища!