Любими храни, които подуват стомаха

Кръстоцветни зеленчуци
19 авг 2023 19:08, Михаела Лазарова
4
Любими храни, които подуват стомаха
Снимка: Istock

Неразположението в областта на стомаха вероятно е симптом, който всеки човек е изпитвал поне веднъж в живота си. То може да се усили още повече през летните месеци, когато повечето от нас пътуват, планират ваканции и са по-склонни да прекаляват с нездравословни храни и напитки. В следващите редове ще ви предложим един кратък списък с популярни храни, които могат да са причина за подуването, стягането и тежестта в стомаха. Ето ги и тях:

Ябълки и круши

Макар и ябълката да е смятана за „царицата на плодовете“, наличието на захар в нея може да затрудни храносмилането и да доведе до подуване на стомаха. За крушите можем да кажем същото, като добавим, че прекалено многото фибри в кората също могат да бъдат трудносмилаеми. Ето защо, можете да ги белите преди консумация, или пък да ги сварите на пара съвсем леко.

Млечни продукти

Много от популярните хранителни режими препоръчват консумацията им да се сведе до минимум. Това се дължи отчасти и на факта, че млечните продукти, които се предлагат на пазара, далеч не са толкова качествени, колкото са били техните предшественици преди няколко десетилетия. Според популярно изследване, 3 от всеки 4 човека с времето губят способността на организма си да преработва лактоза. Ето защо, дори да нямате изразена лактозна непоносимост, вие можете да изпитвате дискомфорт, подуване на стомаха и дори проблеми с храносмилането, консумирайки млечни продукти. В повечето хранителни магазини можете да намерите алтернативи на тези храни, които не им отстъпват по хранителни качества.

Кръстоцветни зеленчуци

Макар те да са едни от най-полезните и консумацията им да се свързва с редица ползи за организма, тя може да е и причина за появата на газове и подуване на стомаха. Както всички зеленчуци, броколите, брюкселското зеле, карфиолът и др., могат да бъдат трудносмилаеми от стомаха. Ето защо, преди да ги консумирате, можете да ги обработите топлинно, като ги изпечете, задушите или пък сварите на пара.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Зависи от количеството и състоянието на стомашните организми. А колкото до коментар 1 боба се кисне за да няма проблеми после. Може и без киснене но трябва тенджера под налягане за да се разпаднат определени елементи които образуват газовете, иначе казано да е висока температурата.
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гледам сте пропуснали бобеца?