Проучване доказва ефективността на бездимните алтернативи и при заклети пушачи

Италиански учени: 39% се отказали с нагреваеми изделия, близо 31% с електронни цигари
14 сеп 2023 10:00, Александър Попов
Проучване доказва ефективността на бездимните алтернативи и при заклети пушачи

Всеки 4-ти от 10 заклети пушачи е спрял цигарите с помощта на нагреваемите тютюневи изделия, при това без да е имал намерение. Висок процент на успешни опити за спиране на тютюнопушенето се отчита и при заместването им с електронни цигари.

Това показва CEASEFIRE - първото по рода си рандомизирано контролирано проучване за изследване на ефективността и възможността нагреваемите тютюневи изделия да се използват като средство за спиране на тютюнопушенето и сравнението им с електронните цигари, които са признат метод в редица държави. Проведено е от група италиански учени от Центъра за ускоряване на намаляване на вредата от тютюнопушенето (CoEHAR) и включва 220 възрастни пушачи, които не са имали намерение да откажат цигарите.

Изследването предоставя доказателство за процент на успешно отказване от 39,1% за тези, които използват нагреваеми тютюневи изделия и 30,8% за тези, които използват електронни цигари, сочат данните на проф. Рикардо Полоса от Университета в Катания и група изследователи.


Снимка: CoEHAR

„Данните потвърждават ефективността на електронните цигари и потенциала за намалявана на вредата, който имат нагреваемите тютюневи изделия за пушачи, които не възнамеряват да спрат да пушат”, казва в заключението си проф. Полоса, който е основател и на една от първите клиники за отказване на цигарите в Италия.

Бездимните алтернативи предоставят окуражаващи възможности в подкрепата на пушачите да спрат да пушат и имат място в здравните стратегии за намаляване на вредата от тютюнопушенето, категорични са изследователите.

„Много пациенти още от първия месец заявиха, че имат повече въздух и се чувстват по-малко уморени при малки, но важни ежедневни дейности като изкачване на стълби или дейности в домакинството“, каза и проф. Паскуале Капонето, професор по клинична психология в Университета на Катания и член на CoEHAR.

Ритуалите на пушене – с ключова роля при спирането на вредния навик

Снимка: Pixabay

Участниците са били разделени на група, използваща нагреваеми тютюневи изделия и група, използваща електронни цигари. Те са средно 41-годишни, предимно мъже (57,3%), пушили по кутия дневно, имат по 2 опита за отказване в миналото.

Проучването  сравнява за първи път ефективността и поносимостта между нагреваемите тютюневи изделия и електронните цигари, оценявайки процента на въздържание и намаляване на броя на изпушените цигари на заклети пушачи. Лекарите уточняват, че данните са получени в рамките на асистиран преход между цигарите и бездимните изделия и въз основа на опита на специалисти по намаляване на вредите и на мотивационно психологическо консултиране. Изследването продължава общо 3 месеца и има 6-месечно проследяване, данните от което предстоят.

Повече от 95% от участниците са завършили 12-седмичната фаза на проучването.  Най-високото ниво постижение е непрекъснато въздържанe от цигари, което се набюдава при 39,1% и 30,8% съответно за групата на нагреваемите тютюневи изделия и електронните цигари. Изследването отчита успешни показатели и за намаляване на броя на изпушените цигари с най-малко 50% в сравнение с декларираното от участниците в началото на изследването: 46,4% за групата, която използва нагреваеми тютюневи изделия и 39,3% за електронни цигари. За пример, тези, които пушат по 20 цигари на ден в края на третия месец на проучването не са изпушили 1000 цигари, които иначе биха.

Според лекарите множество са факторите, които допринасят за регистрираните високи нива на успеваемост за отказване на цигарите чрез бездимните алтернативи. Сред основните са качеството на продуктите без горене, които се доближават до досегашните ритуали на пушачите, психологическата подкрепа от специалисти по спиране на тютюнопушенето и намаляване на вредата от него, както и и разбирането, че изследваните продукти са по-малко вредни от конвенционалното пушене на горими цигари.  Тези фактори допринасят и за прогресивния подход от двойна употреба на цигари и бездимни алтернативи към преминаване само на продуктите с намалена вреда.

Колко е важна подкрепата и заместителят за отказващия се пушач?

Снимка: Istock

Справянето с пристрастяването към цигарите е едно от най-трудните предизвикателства за пушача: психофизическото удовлетворение, ежедневните ритуали и жестовете за запалване на цигара правят избора да се откажат изключително труден, а следва и задържането на този отказ, който е истинското предизвикателство.

Голяма част от хората, които решават да спрат пушенето без подкрепа – професионална или на заместител на цигарите, претърпяват неуспех. Статистиката сочи, че 80% се връщат към цигарите през първия месец, но процентите падат до 50%, когато те са подкрепени със специфични лечения и инструменти за отказването от тютюнопушенето.

Според изследователите положителното психосензорно преживяване чрез инструменти, които имитират жестовете и ритуалите на пушене на цигари, повишават ефективността на опитите за отказ от тютюнопушенето. С напредването на проучването те регистрирали и повишение на личното убеждение на участниците, че това е правилната стъпка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от