Е-рецептите ще затруднят допълнително системата

Джипи настоява да останат и хартиените
9
Е-рецептите ще затруднят допълнително системата
Снимка: Pixabay

Електронните рецепти, с които от днес ще се получават антибиотиците и лекарствата против диабет, ще затруднят лекарите, пациентите и цялата система. Това заяви пред БНТ общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

"Системата ще бъде силно затруднена. Тези пациенти, които петък, събота и неделя са се преглеждали в неотложни и спешни центрове, няма да знаят какво им е изписано. Личните лекари също няма да знаят какво е изписано на техен пациент. Нещо повече. Пациентът няма да знае и да вижда личният лекар също какво му изписва. Не виждам моето указание, защото на хартиената рецепта ние даваме прескрипция и казваме дайте, отпуснете еди какво си лекарство, но вътре описваме подробно на пациента колко количество как се взима, в какво съотношение. Един пациент не може да запомни всички неща, които сме му дали в кабинета", категорична е д-р Николова.

Според нея електронната рецепта трябва да има алтернатива и да се запази и хартиеният вариант.

"Като имам срив в системата, понякога се случва - интернетът да спре или системата да блокира, как ще си получи пациентът рецептата? А тя е спешна, детето ви например е болно, искате да започнете терапията веднага, а как ще стане без рецепта? Лекарите трябва да имаме възможност да издаваме и хартиени рецепти. Те не са в интерес на личните лекари, а в интерес на пациента. Част от педиатрите споделят, че когато изписват гранулирани формули за деца, те не се отчитат добре в системата и се получават грешки в разчитането. Притесняват се какво ще се получи. Има колеги, които не работят с НЗОК. Те как ще изписват медикаментите?", попита риторично Николова.

"Електронната рецепта няма да се реши нито дефицитът, нито реекспорта, нито ще се промени съществено отпускането на медикамента, защото електронната рецепта не е задължително условие, което да отвори системата и да бъде отпуснат антибиотика", убедена е тя.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: лекаррецептилекарства
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
до 7 преди 6 месеца
До Анонимен 7 - С е-рецепта са само антибиотиците, всичко друго може и на хартиена.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А, дали случайно на хартиените рецепти нямаше печатче на личния лекар, та да знае аптекаря кой точно е изпратил пациента за , както казва госпожата: Еди какво си лекарство, та накрая на месеца да вземе Еди какво си процентчеОсобено показателни са хилядите рецепти, върху които личният лекар старателно изписва каквито и да са витамини, хранителни добавки и всякакви суплементи, които реално нямат нужда от рецепта, тъй като са на свободен режим.Май това е проблема на е-рецептата
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Фашистите от Подмяната ще ни спират и лекарствата. Искаме свобода и демокрация. Идва фашизъм във всички сфери. Идва диктатура и терор от Пришълците от Подмяната. Всеки ден ни дразнят и ни вредят на живота и спокойствието. Да си заминават в Канадите и Украйните. Тук искаме свобода и демокрация.
5
0
 
11
 
! Отговори
Дддд преди 6 месеца
Простаците в парламента си имат 24/7 лекари и не им пука за хората ,те са там за да убиват българите.Плащат им за унищожаването на българите .
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Целта на ОПГ пп-дб-дпс Е точно това
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тия в министерството (а и правителсвото) са много далече от реалността.
2
0
 
18
 
! Отговори
Болния преди 6 месеца
Днес отидох да взимам антибиотик който го изписаха Днес отивам в аптеката вместо две опаковки пиша две таблетки електронната рецепта същото пише И на другото лекарство вместо две опаковки две таблетки айде пак при лекаря Анулиране на тази рецепта пускай Нова...но системата е чете по същия начин.. пълен идиотизъм
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Целта на ОПГ пп-дб-дпс Е точно това