Как криотерапията помага срещу хронични болки при пациенти?

Д-р Колчаков: Студотерапията не прекъсва нерва, каквато е обичайната практика
17 окт 2023 15:08, Анисия Иванова
4

Криотерапия - това е най-съвременната методика за лечение на хронична болка.

"Хроничната болка е световен проблем, особено при онкологични заболявания. Криооперацията е нова модерна дейност, която стъпва на отдавна известни принципи - от времето на Наполеон. Неговият главен лекар е прилагал студотерапия като е заливал крайниците на войниците, на които е трябвало да бъдат ампутирани крайници. Постигат се три ефекта - обезболяване, свиване на кръвоносните съдове и намаляване на кръвозагубата и инфекциите", обясни анестезиологът д-р Иван Колчаков в студиото на "България сутрин".

В две болници у нас вече си прилага тази методика за обезболяване. Болката се провежда чрез рецептори, които са на повърхността и чрез нерви към мозъка. Целта е този нерв да бъде замразен и той да не превежда болката към мозъка.

Анестезиологът даде пример, че в миналото това се е правело хирургично, чрез разрези, с които са били прекъсвани нервите, което е необратим процес.

"Ние го правим чрез модерна апаратура, чрез абокат една малка сонда отива до нерва и замразява участък от него. Той спира да провежда, нервът не се унищожава. Нервът е много деликатна тъкан, ефектът е дълготраен - до 2 години. При много от пациентите болката вече не се появява", уточни д-р Колчаков.

Пред Bulgaria ON AIR той даде пример с друг метод за обезболяване, който се прилага, но има много странични ефекти - подкожно с фентанил.

"Така правим пациентите изкуствени наркомани, непрекъснато трябва да се повишава дозата, след време не обезболяват, но страничните ефекти на опиатите остават - включително мисли за самоубийство", даде пример д-р Иван Колчаков.

При криотерапията няма странични ефекти, лекарите, които я прилагат, трябва да са много добре обучени. Тази седмица ще се проведе курс за обучение на 10 медици, вече има записани 10 пациенти за прилагане на обезболяващата терапия. Един от тях е мъж с карцином на простатата, с метастази по ребрата и нетърпими болки.

Процедурата отнема около 5 минути, а ефектът е до 2 години. Плащането е за сметка на пациента, надеждата на медиците е това да се промени и то да се поема от Здравната каса.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 месеца
Знаем , знаем. И тази зима ще бъдем подложени на криотерапия .
1
0
 
0
 
! Отговори
и след 2 г преди 6 месеца
пак наркотици .