Какво са Екадаши и как ни помагат?

Екадаши е време за повишени духовни практики
19 окт 2023 23:20, Михаела Лазарова
9
Какво са Екадаши и как ни помагат?
Снимка: Istock

Думата, която може би най-добре олицетворява времето, в което живеем, е „унифициране“. С навлизането на интернет в живота ни, ние имаме все по-голямо усещане, че сме едно с целия свят. И макар и да съществуват физически граници, когато говорим за ума и съзнанието на хората – граници няма. Така както те не съществуват и за най-различните духовни учения. Всеки има избор да изповядва каквато си пожелае религия и да вярва в каквото си поиска – без значение къде се намира.

В стремежа си да водим по-осъзнат начин на живот, ние намираме вдъхновение и мъдрост за здравето от най-различни култури. Знаете ли какво са Екадаши и как могат те да ви помогнат за духовен и физически детокс? В следващите редове ще се опитаме да отговорим на този въпрос. И така:

В буквален превод от санскрит „Екадаши“ означава „Единадесетият (ден)“. С тази дума се отбелязват различните лунни фази на хиндуисткия лунен календар, които настъпват на всеки 11 дни. Според вярванията, в един лунен месец има две седмици – светла и тъмна. И така, Екадаши се случва два пъти в месеца, веднъж през светлата и веднъж през тъмната седмица. Обикновено има два дни Екадаши в един индуистки месец, което прави общо 24 дни Екадаши в годината.

Тези дни се считат за духовно значими и се спазват от много индуси, като форма на пост и самопречистване. Смята се, че спазвайки Екадаши, хората могат да постигнат както духовна, така и физическа детоксикация. В Индия се е превърнало в рутина да се въздържате, ако не и да спазвате пълен пост на този ден. Всъщност постът е само практически израз и символ на нещо друго, което се очаква да направим, което е от особено значение за нашата личност.

Как могат да ви помогнат дните Екадаши?

Духовното пречистване, което е свързано с пост, насърчава самоконтрола и дисциплината. На него се гледа като на начин за отделяне от светските желания и материалните привързаности. Според вярванията, това помага на хората да се съсредоточат върху духовното си благополучие. Екадаши е време за повишени духовни практики като медитация, пеене и молитви. Поклонниците използват този ден, за да се свържат с вътрешната си същност и да търсят духовно израстване. Смята се, че постенето на Екадаши пречиства ума и тялото, което прави по-лесно свързването с божественото. Много хора използват това време за интроспекция и самоусъвършенстване.  

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Секта? преди 6 месеца
Аман от псевдо просветители и гурута.залитането по разни екзотични учения може да бъде опасно.
3
2
 
6
 
! Отговори
Намръщен преди 6 месеца
"Според вярванията, в един лунен месец има две седмици светла и тъмна." - Последния път, когато проверявах, в един лунен месец имаше 4 (четири!) седмици - две с растяща Луна и две с намаляваща. Може ли такава груба грешка, мислете, бе хора!!
2
2
 
4
 
! Отговори
Намръщен преди 6 месеца
"която може би най-добре олицетворява времето, в което живеем, е унифициране" - абе, не че се заяждам, ама думата "унифициране" в случая съвсем не е на място. Не се опитваме да ставаме еднакви, ами (уж) приветстваме и приемаме разнообразието между етноси и култури. Терминът, който би бил точен в случая е "мултикултурно разнообразие"
1
4
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 6 месеца
Абе, човек, явно имаш голям проблем с тия миризливи крака. Има доктори, поразходи се до тях, стига досажда тук с миризливите си крака. Екадашите няма да ти помогнат.