СЗО: Епидемиите от холера нарастват, вече са в 31 страни

Само за миналата година случаите са се удвоили
Обновена: 20 окт 2023 11:01 | 20 окт 2023 11:00, Стела Стоянова
13
СЗО: Епидемиите от холера нарастват, вече са в 31 страни
Снимка БГНЕС

Епидемии от холера през тази година са регистрирани в най-малко 31 държави, като в света около един милиард души са изложени на риск от заболяване, заяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус пред представители на дипломатически мисии в Женева, предадоха ТАСС и БТА.

"Това е болест, която трябваше да сме победили отдавна, но всъщност тя се увеличава", заяви ръководителят на СЗО. Той подчерта, че броят на регистрираните случаи на холера през 2022 г. се е удвоил в сравнение с 2021 г. и "тази година ще бъде още по-лоша". Гебрейесус заяви, че "най-малко в 31 държави е имало огнища на холера тази година" и че "един милиард души са изложени на риск".

"Най-голямо безпокойство сега предизвикват огнищата в Бурунди, Камерун, Демократична република Конго, Етиопия, Танзания, Судан, Сирия и Зимбабве", продължи генералният директор. В южната част на африканския континент е постигнат "значителен напредък" в борбата с болестта, но "дъждовният сезон увеличава риска от сериозни огнища".

"Особена загриженост буди фактът, че страни, които са ликвидирали холерата преди много години, са изправени пред завръщане на болестта през тази година", заяви Гебрейесус. Той обърна внимание и на "сериозния недостиг на жизненоважни консумативи, включително орална ваксина срещу холера".

Ръководителят на СЗО призова световната общност да откликне на призива за отпускане на 160 милиона долара за борба с холерата. "Сега е моментът да се реагира на този призив, за да се избегнат ненужни смъртни случаи", заключи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: холераСЗО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хе, хе, хе, нова пандемийка с разстройство/редко/, ли готвят. Ето защо са електронните рецепти. Яжте храни с добра топлинна обработка и без суши и морски дарове в суров и полусурови вид, без алангле, мийте плодове и зеленчуци, нема страшно. Пийте и водичка.
10
1
 
7
 
! Отговори
Източно европеец преди 6 месеца
Писна ми леко всеки световен проблем да е "мой" проблем.Затваряне на границите модела глобално село няма как да работи вяка общност си има особенности всеки да се оправя според това което си е послал .Не е мой проблем че тиийн от запада кара 6 литров джип за всеки 300 м разтояние и си сменя гардероба всеки сезон или ,че африканец има 38 деца и нема с кво да ги храни.Аз си събирам разделно спирам водата като си мия зъбите и ползвам дурекс и обществен транспорт от мен толкоз .
9
3
 
10
 
! Отговори
Шушляк преди 6 месеца
Ако СЗО каже, че слънцето изгрява от Изток, то пак трябва да се огледаме. Най вероятно ни лъже нагло. И с убедеждението че сме мишоци.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бурунди, Камерун, Демократична република Конго, Етиопия, Танзания, Судан, Сирия и Зимбабве..........или както обича да казва Доналд Тръмп - "шитхол кънтрис". Тия просто нямат оправяне.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Остава и чумата да се върне и измисления псевдоковид ще ви се види песен. ....... Защото ще те оставят да умреш от глад, жажда, войни и други болести, но ОТ КОВИД ТРЯБВА ДА ТЕ "СПАСЯТ"!!! Айде бееееее!!!
6
2
 
5
 
! Отговори
Дони преди 6 месеца
Въобще не ми пука, колко якоеBливи монкита ще заминат в безкрая на случайния принцип, на който и са се пръкнали. Те не ценят собствените си животи, а от нас се очакват кинтите, ваксините и мечетата...
5
2
 
3
 
! Отговори
Пришълецът преди 6 месеца
Хл*барки:)))
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това ли ще е новият ковид?
3
2
 
1
 
! Отговори
Пришълецът преди 6 месеца
Но *** с бели крилца няма:)))
2
3
 
1
 
! Отговори
Ееее преди 6 месеца
Кои да тия страни, другото са празни прикази и драскане от драскачи
1
0
 
28
 
! Отговори
999 преди 6 месеца
Това е болест,която се предава чрез замърсени вода,храна и ръце.В изброените страни или има военни действия,или живеят без чиста вода и с лоши битови условия.А бактерията,причиняваща холера е податлива на унищожение с дезинфектанти.