5 начина да подобрите имунитета си, ако сте над 50

Уверете се, че спите достатъчно
21 ное 2023 18:38, Михаела Лазарова
4
5 начина да подобрите имунитета си, ако сте над 50
Снимка: Istock

Ако трябва да се доверим на определението, имунитетът е: „Способността да се устои на определено заболяване, особено чрез предотвратяване на развитието на патогенен микроорганизъм или чрез противодействие на ефектите на неговите продукти“. Или казано с по-прости думи – умението на организма ни да се брани срещу вредните микроорганизми. Тази му способност се оказва особено важна, тъй като на практика е почти невъзможно да избегнем контакта с патогени, особено в замърсената градска среда. Как да поддържате съпротивителните сили на организма си след 50? Ето и няколко съвета за това:

Грижете се за баланса на чревната флора

Вашето тяло е дом на трилиони малки организми. Вашият микробиом се състои от най-различни полезни бактерии, гъбички, вируси и др. Повечето се намират в червата и играят много важна роля за цялостното ви здраве. Трябва да отбележим, че червата и чревната флора са пряко свързани с имунната ви система. Когато чревният ви микробиом е в добро състояние, имунната ви система е по-способна да открива и да се бори с инфекцията.

За да поддържате здрав чревен микробиом, можете да консумирате храни, богати на фибри, като например: зеленчуци, плодове, боб, пълнозърнести храни, ядки и семена. Можете да наблегнете и на консумацията на повече ферментирали храни, като кефир, кисело мляко, комбуча, кимчи и кисело зеле.

Намалете нивата на стрес

Управлението на стреса е един от важните аспекти, чрез които възрастните хора могат да укрепят имунната си система. Според Американския институт по стрес, хроничният стрес оказва влияние върху имунното здраве и възпрепятства способността на имунната система да се бори с възпалителните процеси и инфекциите. Успокояващите дейности, които насърчават релаксацията – като медитацията и дълбоките дихателни упражнения, могат да окажат положителен ефект върху здравето.

Много приложения за психично здраве се превърнаха в популярен начин за намаляване на стреса, безпокойството и др. Някои приложения са специално предназначени за подобряване на съня, проследяване на настроението ви и дори управление на депресивните състояния или посттравматично стресово разстройство. Ако усещате, че не можете да се справите сами и сте подложени на прекалено високи нива на стрес, консултирайте се с вашия лекуващ лекар.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Айде, почнахме се с триенето на коментарите. Мише, а кои са петте начина да подобрим секса, ако сме над 50?