Д-р Кунчев: Пикът на грипа се очаква към средата на януари

У нас няма проблем с коклюша, увери главният държавен здравен инспектор
Обновена: 14 дек 2023 12:10 | 14 дек 2023 12:10, Елка Василева
17
Д-р Кунчев: Пикът на грипа се очаква към средата на януари
Снимка: архив, БГНЕС

Пикът на грипа се очаква към средата на месец януари, съобщи пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му към момента заболеваемостта е по-ниска от тази през миналата година. Забавя се с около седмица - две, каза той, като посочи, че са регистрирани случаи и на грип тип А, и на грип тип Б.

Още по темата
Д-р Кунчев отбеляза, че в последните 2-3 години има голям интерес към противогрипните ваксини. Той увери, че всички ваксини, които държавата е осигурила за хората над 65 години, ще бъдат употребени.

Главният държавен здравен инспектор отчете, че около нас продължава да има и Covid. По думите му в 95% от случаите при хора с добро общо състояние заболяването преминава доста по-благоприятно отколкото преди 2 години.

Д-р Кунчев съветва да избягваме контакт с болни хора, както и да носим маски на места, където се събират много хора.

Той успокои, че в България няма проблем с коклюша. От началото на годината имаме само 19 случая и сме много далече от драматичните цифри, увери д-р Кунчев.

По думите му имунизационният статус на населението в България по отношение на коклюша е сравнително добър, но: "Би могъл да бъде и още по-добър, който да ни гарантира, че дори при поява на случаи, те няма да прераснат в епидемия. За това е необходим обхват от 95%. За различните области има известни разлики. Като цяло обаче ние сме под този оптимален обхват. В различните годините той се движи между 89-90 до 94%, като в по-ниските възрасти е по-висок. Колкото повече порастват децата, малко по-трудно ги намираме, има движение на населението и този обхват постепенно спада".

Д-р Кунчев посочи, че причините за това са различни. В големите градове страх и колебание у родителите всяват антиваксиналните движения, каза той, като отбеляза все пак, че този процент не е толкова голям - до 5%. При ромското население и хората, работещи в чужбина, също има затруднения, коментира специалистът.

В България масово се използва 6-валентната ваксина, която се прилага на децата още от 2-3-4 месец, напомни здравният инспектор. Отчитайки това, че имаме възвръщане на коклюша, предприехме стъпка през 2019 г. да прибавим коклюша като реимунизация на 12 години, което оказва влияние, изтъкна той.

Според него в момента има други заболявания, които представляват риск, като морбили и дифтерия.

Не така обаче стоят нещата във Великобритания, където зачестяват случаите на заразяване с острото респираторно заболяване коклюш, наричан още на Острова "100-дневна кашлица". В Англия и Уелс за периода юли-ноември има регистрирани 716 случая, което е три пъти повече за същия период на миналата година. Общо за годината случаите досега са 1141.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Batman преди 4 месеца
Абе тоя кучев май си има близки отношения с тия вайруси майруси.. дори знаее кога заминава и кога се връща и къде ще пренощува вирусчето
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Никакъв доктор не тоя. Измамникът Кунчев! *** си сложи няколко ваксинки и против грип, във вма те чакат!
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
С ковида кога ше ни плашиш, там май повече ти плащаха....
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нали беше началото на декември
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Въй, не думай! Верно ли това? Аз мислех, че ще е през юли!
10
1
 
14
 
! Отговори
Въжарят преди 4 месеца
Кунчо ще се люшка на края на въжето от зимния вятър!
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И какво от това, това и децата го знаят. Колко ти платиха за това невероятно откритие? Навлек!
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ай сиkтиp ве - тая плоча не се ли изтърка вече?!? С приятел от гимназията дето се ваксинира доброволно спорехме по темата преди 2години и това лято той сам си призна *Абe брат, май беше прав, май не трябваше да се ваксиинираме с жена, избързахме... * Ама още има oBце дето доброволно ще отидат на заколение!!!
7
1
 
14
 
! Отговори
Свети Игла преди 4 месеца
Кънчо да си набоде бустери и да *** тръбата във ВМА-то..
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Я се скрий бе, калпак. Това да ти плащат да плашиш хората не е достойно. Имаме глави на раменете си и нямаме нужда от бактерии като теб. Чакам с нетърпение Народен Съд!
5
1
 
10
 
! Отговори
Повече преди 4 месеца
от 950 лв чисто на месец не заслужава този!!!
4
1
 
12
 
! Отговори
И някой знае ли преди 4 месеца
кой му е "приятеля" дето го е наместил на това топло и уютно местенце? Аман от мързели чиновници , безполезни чичковци и лелки с "дебели връзки"..
3
1
 
14
 
! Отговори
Абе някой знае ли преди 4 месеца
колко му е заплатата на този *** безполезен?
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ама затваряйте веднага всичко бе престъпници! Довършете започнатото, съсипете окончателно и икономиката и всякакъв нормален живот! Какво чакате още?
1
1
 
7
 
! Отговори
аа преди 4 месеца
с анй-добри пожелания за тежък грип на индивида