Каква е разликата между добър и лош холестерол?

Лошият холестерол, от друга страна, също има своите важни функции
23 дек 2023 11:24, Михаела Лазарова
13
Каква е разликата между добър и лош холестерол?
Снимка: Istock

Холестеролът е показател, който е важен фактор за здравето, най-вече на сърдечносъдовата система. Високият холестерол може да се превърне в заплаха за кръвоносните съдове, тъй като има свойството да се натрупва по стените им под формата на твърди мастни формации, запушващи пътя на кръвта и повишаващи риска от инфаркт и инсулт.

Холестеролът обаче не е непременно лош. Той се дели условно на добър и лош, и всъщност онова, което е важно тук е да има баланс между двата вида холестерол. Това е така, защото и двата вида холестерол са необходими на организма и всеки от тях има своята роля в процесите в тялото.

Каква е разликата между добър и лош холестерол?

Холестеролът се синтезира в черния дроб. Той е част от мембраните на всяка клетка и участва в синтеза и усвояването на витамин D, в хормоналния синтез и пренос на хормоните до тъканите, участва и в състава на жлъчните сокове и киселини.

Холестеролът се дели условно на добър и лош. Добрият холестерол или HDL (high density lipoprotein) е много важен за отвеждането на отпадни вещества от тъканите и клетките на артериите към черния дроб за преработка и извеждане от организма.

Добрият холестерол е с висока плътност и има още една важна функция – той „събира“ остатъците и излишъците от лош холестерол в кръвтаи тъканите, и ги отвежда за крайна преработка и изхвърляне от организма.

Лошият холестерол, от друга страна, също има своите важни функции. Той участва в транспорта на хранителни вещества и хормони до тъканите и артериите. Онова, което го прави лош всъщност е високото му количество. Когато той е в нормални граници в организма, функциите му съвсем не са лоши, напротив. Но когато се повиши и започне да образува твърди формации, тогава вече се превръща в заплаха за здравето.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
5
 
! Отговори
Зори преди 4 месеца
Колкото повече добър холестерол имаш в кръвта по-добре и обратно. Вижда се като се направят кръвни изследвания и тук теглото понякога не е от значение.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Холестерола е едно единствено съединения. Без него сме припукали. "има свойството да се натрупва по стените им под формата на твърди мастни формации, запушващи пътя на кръвта и повишаващи риска от инфаркт и инсулт" e пълна тъпотия, НЯМА такова свойство, натрупва се заради възпаленията по кръвоностните съдове, водещо и ВЪЗПАЛЕНИЕТО и то трябва да се лекува!!!
8
0
 
10
 
! Отговори
Лекар преди 4 месеца
Много е глупаво да се слагат подобни названия на едно биохимично съединение,което е в основата на 80% та от структурата и теглото на човешкото тяло.Буквално сме изградени от холестерол.Защо е това фиксиране на лекари и пациенти върху холестеролът?Може би защото е част от атероматозните плаки,причина за запушване на артериите в различни органи и точки на човешкото тяло.Все повече обаче нараства разбирането,че тази теория не е вярна и е въпрос на бизнес за милиарди с АНТИХОЛЕСТЕРОЛНИ препарати!!
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мише, забрави да ни препоръчаш какво да хапвами за да нямами лош холестерол.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Животинските мазнини се усвояват от организма на 100%. Не слушайте какво ви говорят. По вредно от рафинираното олио, палмовото масло и маргарина няма! А точно тия ги слагат навсякъде и после се чудят що не са добре. По добре яжте сланина. Нищо няма да в стане от нея.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най голям холестерол има веганите! Щото нагъват само растителни мазнини които трудно се усвояват от организма. Кокосови и палмови масла, рафинирано олио, тежки наситени масла от ядки и др. Едно време нашите баби не готвеха изобщо с олио. Олиото беше само подправка която се слагаше по малко на салатата. Иначе се готвеше основно със животинска мас. И нямаше дебели затлъстели хората тогава. Баба правеше пържени картофи със свинска мас. Вкусотия от всякъде. И сланина си хапваха хората.
4
0
 
8
 
! Отговори
Продуктпозиционер преди 4 месеца
Разликата е в двата кубика пръст. И в цената на продуктите от любимата голяма верига .
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Единият си такова таковата, а другият ти такова таковата!
2
0
 
0
 
! Отговори
До 3 преди 4 месеца
Аре беги бе, русофилите са естествено Убави, даже денем и нощем посещавайки голата мида, които жените носят, като отпечатък върху тялото си и те се притварят в някаква сладка агония....оди се снимай поете-пияно гъба там дек хора не минават....
1
0
 
7
 
! Отговори
Бонусите идват! преди 4 месеца
Всичко е лично! И бонусите са лични!