Лекар спаси жена само с 5% шанс за живота

Силната болката в гърдите освен инфаркт значи и дисекация на аортата
21
Лекар спаси жена само с 5% шанс за живота
Снимка: БГНЕС

При едно от най-спешните състояния в кардиохирургията с висока смъртност проф. Димитър Петков се превръща в спасител, и то неведнъж. Негов пациент е Надежда Димитрова, която е имала 5% шанс за живот, когато отива на лекар, защото се чувства изморена постоянно.

Докторите я изпращат на изследвания и тя чува страшната диагноза – дисекация на аортата.

„Това е едно от най-спешните състояния в нашата специалност – кардиохирургията, защото води до смърт в 90% от случаите, ако не се лекува оперативно през първата година. Ние даваме дежурства 24 часа, 7 дни през седмицата, за да може тези пациенти максимално бърза да ги оперираме“, обясни проф. Димитър Петков пред bTV.

След изследванията Надежда е изпратена на спешна операция и попада в екипа на проф. Петков.

„Това наистина е чудо, че съм жива. Преди операцията правех 2-3 крачки и спирах да си почивам. Сега съм много по-добре“, казва жената

Проф. Петков обясни, че се е наложило да се смени аортната клапа, а операцията е продължила цели 6 часа.

Подобни пациенти като Надежда винаги идват по спешност в кардиологията, а на година са 5-7% от случаите, добави медикът.

Той обясни и какво може да ни подскаже, че подобно състояние застрашава живота ни.

„Силната болката в гърдите освен инфаркт значи и дисекация на аортата. Затова трябва задължително пациентът да отиде на лекар“, каза хирургът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: операциялекар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
българин преди 4 месеца
Браво на Проф. Петков !!!
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Знаете ли колко пари взимат хирургичните медицински сестри в кардиологията? 1100-1200 лв.
16
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 4 месеца
До Иван Асен. Милионери друг път.
15
5
 
3
 
! Отговори
Иван Асен преди 4 месеца
До АнонименНе бих казал ,че заплащането на добрите спуциалисти доктори в БГ е лошо,напротив всички са милионери.Живи и здрави да са и да продължавата да дават всичко от себе си,за да спасяват човешки животи.Винаги ще има хора ,които да им броят парите , защото те самите нищо не са постигнали в живота.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На Плевнелиев сина умря от същата болест. При младите живота е няколко часа. На 12ия час си пътник. Затова трябва подготвени лекари които своевременно да поставят диагнозата. И да има кой да те оперира. В БГ май само на едно място правят такива операции по спешност.
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Бг има страхотни лекари, въпреки условия и заплащане работят безупречно, помогнали са на много хора. Тези, които дрънкат глупости, да се молят да не им се налага, ще пеят др песен. Дано всички лекари са такива. Живи и здрави да са, а благодарност ако няма, стига им на тези благородни хора, че са успели да спасят живот, па макар и на неблагодарен човек. Весели празници на всички лекари и сестри.
12
4
 
11
 
! Отговори
Лекар преди 4 месеца
До злобарите в сайта.Историята е вярна.Наистина си свърших работата,за което не бях получавал заплата 2 месеца,на работното ми място.Отдавна съм при КРАВАРИТЕ.Богат съм и не ми липсва нищо.Не влагам никаква злоба или омраза към никой.Пациентът ми беше комшия.Учудващото беше,че в предишни случаи се поздравявахме на улицата.В този случай останах с впечатление,че ми е сърдит,като да съм му причинил нещо лошо с това,което направих за него.Правете си изводите що за нискокултурен народ сме българите!
11
2
 
17
 
! Отговори
До лекар преди 4 месеца
Такъв е животът докторе. Помагай и очаквай неблагодарност. Ако беше умрял обаче щяха да кажат, че ти си виновен. Бъди жив и здрав и не се ядосвай. Весели празници!
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Рутинна операция в нормална европейска болница е това у нас е чудо имах колежка работеше в Италия и получава инсулт от тромб в мозъка и отидох да, я, видя вика още на третия ден ми отвориха главата и го махнаха ако бях в България щях да съм вече покойница
9
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По-голямо чудо, че е оцеляла в българска болница няма!
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Въпрос на принципи.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
При това не се е хвалил по медиите!
6
3
 
10
 
! Отговори
Лекар преди 4 месеца
След два месеца го срещнах на улицата.Погледна ме и не ме поздрави,сякаш не ме познаваше.Попитах го какво стана.А,каза той.Благодарение на докторката от бърза помощ,ме изпратиха със специална линейка в окръжния град,а от там ме взеха с хеликоптер и същата вечер ме оперираха.Смениха ми аортата с изкуствена.Бях с още 5 пациента в ОАРИЛ със същата диагноза.И петимата умряха,но аз оживях.Е викам,радвам се.Да те почерпя едно кафе за късмета ти.Не разбра сарказмът ми.Не,благодаря ти докторе,бързам!!
5
4
 
13
 
! Отговори
Лекар преди 4 месеца
Преди 35 години спасих живота на мой пациент,като му поставих диагноза единствено чрез стетоскоп или слушалка и въз основа на оплакванията му.Написах диагнозата за дисекираща аневризма на аортата на една бележка и го изпратих с такси в бърза помощ на градската болница.Не му казах каква е диагнозата за да не се плаши и да вдигне кръвно.Извиках такси и му казах да не се движи и да не качва стълби,ако се наложи.Бележката беше за дежурната лекарка,която беше моя позната.Информирах я по телефона.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Каква е причината?
3
3
 
14
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 4 месеца
До Анонимен 2Да но като се разболее никой не ходи в църква или при билкар а в болница, дори и антиваксърите. Иначе много знаят като са здрави.
2
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По-вероятно е Бог да я е спасил, ако питате мен.
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да е жив и здрав!