Кои любими храни дразнят червата?

Шоколадът е една от тях
13
Кои любими храни дразнят червата?
Снимка: Istock

Червата имат крехка флора, която лесно може да бъде нарушена. Независимо дали страдате от синдром на раздразненото черво или не, има някои храни, които дразнят червата. Те могат да предизвикат подуване, газове, диария или запек, тежест, болезнено усещане за разпъване.

За да работят добре, червата се нуждаят от фибри, вода, антиоксиданти, мастни киселини, протеини и сложни въглехидрати. Всички тези вещества подхранват чревната флора, стимулират движенията на гладката мускулатура на стените на червата, улесняват обработката на храната и извеждането на отпадните вещества от нея заедно с токсините.

Но има и храни, които причиняват дразнене и затрудняват целия този процес. Кои са те?

Шоколад

Любимият ви шоколад всъщност има дразнещо въздействие върху червата. Въпреки че е богат на антиоксиданти, той съдържа кофеин, намиращ се в какаото. Ако имате чувствителни черва или страдате от синдром на раздразненото черво, шоколадът определено не е подходящ за вас.

Кафе

Кафето дразни стомаха и червата, особено на гладно. Кофеинът в него е силно концентриран, което може да направи червата възпалени, да предизвика подуване, газове, дори спазми при раздразнени черва.

Високовъглехидратни храни

Свикнали сме да свързваме високовъглехидратните храни с десертите, тестените изделия, изобщо захарите и рафинираните въглехидрати. Това обаче не е съвсем така. Сред иначе полезните храни също има такива, които са с много високо съдържание на въглехидрати и могат да причинят раздразнение в червата.

Такива храни са някои плодове, като праскови, грозде, сливи, круши, ябълки, сушени плодове. Те са с много концентрирано съдържание на въглехидрати. Сред зеленчуците също има такива с високовъглехидратно съдържание. Това са боб, леща, грах, аспержи, целина. Те съдържат огромно количество въглехидрати, а фибрите в тях са по-трудно смилаеми. Въпреки че са много важни за функциите на червата, те могат да предизвикат раздразнение, особено в големи количества.  

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Високовъглехидратни са не само някои храни, но и концентрираният алкохол.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Шоколад ли е шоколадът? Колко какао-масло има в съвременния шоколад?
9
0
 
1
 
! Отговори
Пеци преди 3 месеца
Демек, ръцкаш и пръцкаш, а некои и по-зле
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз така да попитам, може ли научно по консистенцията, цвят и мирис да се определи дали имам раздразнено черво и съответно да се вземат мерки, като корегира храната?
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако червото ви е раздразнено - го изпразнете!
6
1
 
4
 
! Отговори
Свинян свинеевски преди 3 месеца
ГМО татарско кюфте от личната ми сланина с офча лой от анадола дразни много и предизвиква гадене с оригиналната си миризма!
5
2
 
6
 
! Отговори
преди 3 месеца
Щуротии, преписани безконтекстно и безхаберно. Кофеинът има противовъзпалителен ефект, подтиска някои вредни бактерии в червата и подпомага развитието на някои полезни бактерии там.
4
0
 
7
 
! Отговори
Отгоре преди 3 месеца
Бърза храна с високо съдържание на мазнини и захари:** Като пържени картофки, бургери, и сладкиши от бързообслужващи вериги.Безалкохолни напитки с високо съдържание на захари:** Газирани напитки и сладки френски напитки.Пържени храни с високо съдържание на транс мазнини:** Като фритюрни картофи и пържени храни в общи линии.Солени закуски и чипсове:** Които съдържат излишни количества сол и мазнини.Консервирани супи и ястияКолбаси и процесирани месни продуктиБели хлябове и козуначени ...
3
0
 
6
 
! Отговори
Шпек Салам Народен преди 3 месеца
Мда.Всъщност изброените храни са вече в сектор скъпи.Тъй че,муайте мясо и салами против газове.Хем по- евтино,хем не дразните червата.Й тъй .
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дааа, всичко, което е вкусно и приятно се оказва вредно. Но ние сме издръжливи!
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само салам народен е ОК :)))