6 храни, които са полезни за стомашно-чревното здраве

Куркумата е една от тях
21 яну 2024 22:45, Михаела Лазарова
4
6 храни, които са полезни за стомашно-чревното здраве
Снимка: Istock

Знаем, че храните и напитките, които консумираме всеки ден са от съществено значение за здравето на стомашно-чревния тракт. Дългогодишни изследвания са доказали, че има връзка между здравето на червата и мозъчната функция, както и нивата на възпаление в тялото ни. Нашият чревен микробиом представлява популацията от микроби в храносмилателната ни система, която е в деликатен баланс.

Поддържането на правилното количество добри бактерии в микробиома може да има значително въздействие върху здравето ни. Около 70 процента от имунните клетки се намират в червата. Ето защо е важно какво ядем.

Хубавото е, че има редица полезни храни, които можем да добавим към менюто си.

Вижте кои, освен кисело мляко и кефир са особено полезни за стомашно-чревния тракт.

Кимион

Кимионът е популярна подправка, използвана в много традиционни ястия. Но освен че придава повече вкус и аромат, той е една от най-полезните подправки за храносмилането. Смята се, че допринася за облекчаването на лошото храносмилане, като насърчава активността на храносмилателните ензими. Кимионът също има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Какао

Какаото е суперхрана. Флавоноидите, открити в какаовите зърна, имат антиоксидантен ефект, също като канелата, смятат учени. Какаото може също да намали нивата на стрес и да подобри настроението, което допринася за подобряване на храносмилателната функция. Някои западни изследвания показват също, че какаото може да ускори метаболизма и да подпомогне чревния биом, минимизирайки растежа на „лошите“ бактерии, свързани със състояния като синдром на раздразнените черва.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: какаостомахчерва
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
8
 
! Отговори
Кокорчо преди 3 месеца
Най-вредните храни са тези, за които не ти стигат парите. Мислили сте си преди 50 години, че ще си купувате водата?! Но ще си купувате и въздуха!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
A кои са вредни