Кои храни подобряват настроението и се борят с депресията?

Хапвайте банани
27 яну 2024 20:37, Михаела Лазарова
7
Кои храни подобряват настроението и се борят с депресията?
Снимка: Istock

Натовареното ежедневие, многото ангажименти и проблемите, с които всеки се сблъсква, могат да доведат не само до лошо настроение, но и до депресия. Борбата с тях не е никак лека задача. За щастие има някои природни методи за подобряване на настроението и превенция на депресията.

Храната, която консумираме е от голямо значение за цялостното здраве, включително психичното и емоционалното. Някои храни са особено богати на триптофан, който е участник в синтеза на серотонин – хормона на щастието.

Кои са храните, които подобряват настроението и се борят с депресията?

Овесени ядки

Овесените ядки са чудесен източник на триптофан. Освен това те са пълнозърнести, богати на фибри и протеини, което се отразява благотворно на здравето и метаболизма. Овесените ядки са чудесна закуска за всеки ден.

Кисело мляко

Киселото мляко се комбинира чудесно с овесените ядки. То съдържа протеини, полезни мазнини и аминокиселини, както и триптофан, които спомагат за синтеза на серотонин. Киселото мляко в комбинация с овесените ядки е прекрасно средство да стартирате деня си с добро настроение и дълготрайна ситост.

Ядки

Ядките са богати на полезнимазнини, фибри и минерали. Те са много добър избор за междинна закуска, защото засищат, притъпяват глада за сладко и доставят на организма ценни вещества. Полезни са за добро настроение и против депресия. Допринасят за функциите на имунната, нервната, сърдечносъдовата системи, както и за метаболизма.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
Най подобряват настроението луканката и филетата.Другото не е вярно!
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имаше един период в който цял ден бях на вода и преди лягане едно тирамису от 500гр и "спах като къпан". Тук в България, обаче цената му е доста висока. До 2020 в ALDI UK беше под 2 паунда. Дори в METRO-UK беше 2,50 паунда, а тук като дойдох най-евтиното на промоция беше 7,50лв. Сега е над 9лв, което е доста депресиращо. Май само киселото мляко, но човек да си кваси мляко в България в 21 век, защото няма от къде да си купи такова с полезни бактерии!?
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гоолия банан също помага
1
1
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
Поднесени на 100 метра от море и палми...