5 източника на витамин D, ако не консумирате месо или риба

Хапвайте гъби
15 фев 2024 15:12, Михаела Лазарова
11
5 източника на витамин D, ако не консумирате месо или риба
Снимка: Istock

Един от най-важните витамини за нашето здраве е витамин D. Витамин D участва в редица процеси, които се случват в нашето тяло. Една от основните му ползи за здравето е, че той подпомага чревната абсорбция на калций и подпомага поддържането на необходимите кръвни нива на фосфор и калций в тялото. Това води до по-здрави кости.

Друго предимство на витамин D е, че той насърчава имунитета и предотвратява риска от развитие на автоимунни заболявания и респираторни проблеми. Добрият имунитет помага на тялото да се бори с болестите и да предпазва инфекциите. Във всичко това витамин D играе решаваща роля.

Също така подпомага клетъчния растеж, като в дългосрочен план формулира реакцията на тялото към възпаление.

Помага ни да поддържаме добри енергийни нива. Витамин D играе роля в митохондриалната реакция. Това помага за захранването на различните клетки в тялото. С други думи, витамин D повишава енергийните нива, намалява умората и облекчава възпалените мускули в тялото. Смята се също така, че намалява риска от напълняване и депресия, а и насърчава добрия сън. Според учени, ниските нива на този витамин в организма могат да бъдат свързани с диабет тип 2, сърдечни заболявания, рак, псориазис и други.

Дефицитът на витамина може да доведе до промени в настроението – умора, косопад, мускулни болки и болки в ставите. Нивата на витамин D обикновено се определят чрез кръвен тест, разбира се след консултация с лекар.

Хубавото е, че има редица храни, с консумацията на които бихме могли да си го набавим. Въпреки това, не всички са подходящи за онези, които предпочитат да се хранят вегетариански.

Вижте как може да си набавите витамина, ако не консумирате месо, млечни продукти и риба.

Гъби

Гъбите са богати на витамин D. Те са не само вкусни и можем да ги приготвяме по разнообразни начини, но имат и малко калории. Според учени, когато са изложени на слънчева светлина, гъбите превръщат ергостерола в ергокалциферол – форма на витамин D2.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
До 9 преди 2 месеца
То па щото кебапчетата са от месо, пръжоли требват тук!
9
3
 
1
 
! Отговори
Норма за хранене преди 2 месеца
Човек за да е здрав и да има сили трябва за една година да консумира месо колкото собственото си тегло! Примерно човек тежащ 80 килограма трябва за 365 дена да изяде 80 килограма месо което се пада средно по 220 грама на ден или около 3 средно големи кебапчета на ден. Хубаво да се редуват различни видове месо и риба.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Месото и рибата са скъпи,поне за мен
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лицето ми изгоря като на гал дорде орежа лозето това е истината. Иначе да ядеш кифли си е канибализъм ако си жена.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Д - домат :) за да можете да усвоявате вит. Д ви е нужен калции :) т.е. сирене. Сирене+домат+зехтин+босилек си е идеалният начин да си го набавите. Под слънцето, разбира се :) Тофу, мофу.... няма нужда :)
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Слънце, месо/особено червено/, сирене, кашкавал, яйца, мляко и риба + друго.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За витамин Д се показваш на слънце, а не се тъпчеш с пироговки. Колко хапващи и консумиращи кифли ще избиеш с тая статия, не е истина.
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Свинско със зеле - това е витаминна бомба :)))
2
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Що за ypyд трябва да си, че да не консумираш месо и риба?
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
У киселото зеле нема ли витамин Д :)))