4 витамина за повече енергия

Вижте кои храни са богати на тях
18 фев 2024 19:00, Михаела Лазарова
5
4 витамина за повече енергия
Снимка: Istock

Живеем забързано и динамично, а списъкът ни със задачи, които трябва да изпълним на дневна база и не само, е дълъг. За да успяваме да сме продуктивни в работата и личния си живот е важно да имаме достатъчно енергия. Здравословният начин на хранене, редовната спортна активност, достатъчните часове сън, са в основата на това да се чувстваме енергични поне през повечето време. Изборът на полезни храни ни осигурява и важни витамини, за които е известно, че допринасят за поддържането ни енергични.

Кои са те?

Внимание! Преди прием на хранителни добавки с витамини се допитайте до лекар.

Витамин В комплекс

Обхваща всички витамини от група В, които играят съществена роля в процесите, които превръщат храните в енергия. Витамините B6 и B12 също са от съществено значение за образуването на червени кръвни клетки, които подпомагат енергията чрез доставяне на кислород до всички клетки. Приемът на алкохол може да попречи на усвояването на някои от витамините от група В, смятат учени. Повишените нива на стрес могат да изчерпят някои витамини от група В, особено витамин В6. А пък диетите с ниско съдържание на витамини от група В могат да доведат до повишени нива на възприемане на стрес и лошо настроение.

Витамин D

Така нареченият слънчев витамин е от съществено значение за поддържането на здрава имунна система, растежа на костите и производството на репродуктивни хормони. Според учени може да има връзка между ниските нива на витамин D и умората, както и наддаването на излишни килограми. Кръвните тестове показват най-точно дали човек страда от дефицит на този витамин.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: спортенергиявитамин D
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз ям естествени витамини: салати, домати, краставици, ама само разстройство ме хваща...
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Витамини не ядем - само суджук леб и руйно вино :)))