5 здравословни подсладителя с малко въглехидрати

Сукралозата е изкуствен подсладител, който не се метаболизира
10 мар 2024 16:22, Михаела Лазарова
1
5 здравословни подсладителя с малко въглехидрати
Снимка: Istock

От доста време се знае, че захарта е може би една от най-вредните хранителни добавки. Ще я наречем така, тъй като рафинираната и добавена захар се различава значително от тази, която се съдържа естествено в продукти като плодове, мляко, някои зеленчуци и др. Ако искате да подобрите не само здравето, но и начина, по който изглеждате, в следващите редове ще ви дадем няколко идеи с какво да замените бялата захар. Ето ги и тях:

Еритритол

Еритритолът е захарен алкохол, който има подобна структура на захарта, но се усвоява само частично от тялото. Обикновено се създава чрез ферментация на глюкоза от пшенично или царевично нишесте, като се получава фин бял прах или гранули. Еритритолът не е напълно безкалоричен, съдържа 0,24 калории на грам (в сравнение с 4 калории на грам трапезна захар). Подобно на стевията, проучванията показват, че еритритолът няма влияние върху нивата на кръвната захар.

Еритритолът може да причини гадене, ако се консумира в големи дози (повече от 50 грама в една порция), но в противен случай се счита за безопасен за употреба. Интересното е, че е доказано, че еритритолът е по-ефективен в борбата срещу зъбната плака и кариеса от ксилитола и сорбитола.

Стевия

Растението Стевия произхожда от Южна Америка и се използва повече от 1500 години като естествен подсладител. Стевията не е хранителна, което означава, че съдържа нула калории, въглехидрати или други хранителни вещества, което е страхотна новина за всеки, който следва кетодиета. В зависимост от сорта стевия, активните съединения могат да бъдат 30-150 пъти по-сладки от захарта. Стевията се предлага в прахообразна, гранулирана и течна форма. Доказано е, че сама по себе си стевията няма ефект върху реакцията на кръвната захар и дори може да понижи кръвната захар, което я прави популярен избор за хора с диабет и хора, които следват диета с ниско съдържание на въглехидрати.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Една целувката е най-сладка!