6 начина да намалите консумацията на преработени захари

Винаги имайте подръка нещо здравословно
11 мар 2024 23:00, Михаела Лазарова
4
6 начина да намалите консумацията на преработени захари
Снимка: Istock

Намаляването на консумацията на захар може да се окаже нещо по-трудно, отколкото си мислите. Според редица специалисти, това може да причини зависимост, подобна на наркотичната. Но ако искате да имате успех в това нелеко начинание, може би трябва да започнете с по-различен подход. Вместо да си забранявате определени продукти, мислете позитивно и си позволявайте техни полезни заместители. А ето и кои могат да бъдат те:

Добавете вкус, за да пиете повече вода

Напитки като популярните газирани такива, спортни или енергийни напитки, или пък сок могат да съдържат много преработена захар. Независимо от напитката, ако не е вода, има голяма вероятност да приемате много добавена захар. Посягането към вода вместо към подсладени напитки е един от най-ефективните начини за намаляване на консумацията на добавена захар. Разбира се, много хора предпочитат вкуса на ароматизираните напитки и намират водата за скучна. За да стане тя по-интересна, опитайте да добавите лимон, лайм, краставица, ягоди или мента за аромат. Неподсладеният чай и черното кафе също са добри варианти без захар.

Внимавайте за добавена захар в съдържанието на храните

Тъй като захарта се добавя към толкова много различни видове храни, когато пазарувате, си създайте навик да четете етикетите. Имайте предвид, че много храни, които съдържат преработена захар, не са непременно сладки на вкус. Много етикети на преработени храни разделят захарта на две категории: „общо захари“, които включват както естествено срещащи се захари, така и преработени захари, и „добавени захари“, които са захарите, добавени към храната по време на обработката. Най-добре е да намерите продукти с малко или никакви добавени захари.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
6
 
! Отговори
Този Който преди 1 месец
А какво правим ако: клетото добичче, чието месо похапваме е хранено с "преработени храни"? Ами ако зеленчуците и плодовете, които ядем са модифицирани и обработвани със химикали?