5 начина да укротите глада за сладко

Поддържайте нивата на кръвната си захар стабилни
14 мар 2024 12:52, Михаела Лазарова
7
5 начина да укротите глада за сладко
Снимка: Istock

Времената, в които храната е била необходима само за да съществуваме, отдавна са отминали. В днешни дни можем да се наслаждаваме на почти безкраен избор на продукти, а вкусните ястия и десерти ни носят не само полезни хранителни вещества, но и удоволствие и радост. Малко са хората, които няма да се усмихнат при вида на нещо сладко. Мнозина от нас пък са склонни директно да посегнат към сладкишите, без дори да се замислят. Но дали след това няма да съжаляват? Ако и вие прекалено често изпитвате неутолима „жажда“ за нещо сладко, може би трябва да вземете мерки. Какво можете да направите?

Не дръжте сладкиши у дома

Въпреки че не е необходимо да избягвате напълно любимите си сладки изкушения, може да бъде много по-лесно да управлявате глада си за захар, ако не държите такива у дома. Ако имате деца, опитайте се да включите цялото семейство в приготвянето и готвенето на храна. Изпечете свои собствени здравословни мъфини или нарежете малко пресни плодове заедно. Добавете сметана без захар и подправете с мед или кленов сироп.

Яжте закуска, богата на протеини

Храните с високо съдържание на захар или въглехидрати повишават нивата на инсулин в кръвта ви. Когато кръвната ви захар спадне отново след час или два, ще усетите, че отново жадувате за нещо сладко. Можете да излезете от този омагьосан кръг като започнете деня си със закуска, която има високо съдържание на протеини.

Помислете за яйца, кисело мляко, извара или смути с протеин на прах. Протеинът ви дава енергия, като същевременно поддържа нивата на кръвната ви захар стабилни. Проучване, публикувано в Nutrition Journal, установило, че хората, които закусват храни с високо съдържание на протеини (около 40 % от менюто), огладняват по-бавно, в сравнение с тези, които пропускат закуската или закусват с храни, които съдържат само 15 % протеин.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
1
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Всичко е в главата! Няма нужда от сладко! Освем вреди нищо друго! Нито ям сладко нито имам нужда от това
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз спрях сладкото, не напълно естествено. Първо премахнах изцяло напитките, съдържащи захар, а после шоколади, бомбони и прочие. То напоследък и без това качеството на шоколата падна до толкова, че не си заслужава. Сега сладко ям, ако ме почерпят някъде. В къщи не купувам. Ограничих също и хляба, ориза и картофите. Увеличих месото, зеленчуците и млечните неща. Като резултат, в рамките на 10тина месеца - 10тина кила надолу.
3
1
 
1
 
! Отговори
Няма нужда от 5 преди 1 месец
трябва само един: ВОЛЯ! Ако имате неудържимо желание да набивате сладко отидете на лекар! Или психолог. Или при двамата!
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Яж салам народен :)))
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И аз не мога без сладко, зависимост е