5 неща, които вредят на детския имунитет

Липса на достатъчно сън
19 мар 2024 19:41, Михаела Лазарова
3
5 неща, които вредят на детския имунитет
Снимка: Istock

В студеното време здравето на децата и силната имунна система са теми, които засягат пряко всички и най-вече – родителите. Ако се опитвате да засилите имунитета на вашето дете, може би сте опитвали поне няколко продукта от познатите на пазара.

Но замисляли ли сте за това дали за честите боледувания няма и друга причина? Какво може да отслаби допълнително имунната система на децата? Ето и няколко фактора:

Консумацията на големи количества рафинирана захар

Всички знаем, че захарта не е добра за здравето на нашите деца, тъй като тя допринася за наддаването на тегло, влияе върху нивата на кръвната им захар, причинява промени в поведението им и засяга здравето на зъбите им. Но захарта може пряко да повлияе на имунната система на вашето дете, действайки като имунопотискащо средство. Тя намалява способността на белите кръвни клетки на тялото да функционират, така че когато детето ви бъде изложено на микроби в училище, в детската градина или на детската площадка, е по-вероятно да се разболее.

Ако вече сте елиминирали или драстично намалили тези храни в дома си, обърнете внимание на цялостния прием на захар на вашето дете. Въпреки че са по-добър подсладител от рафинираната бяла захар, храните, съдържащи кокосова захар, сироп от оризов малц, мед и кленов сироп, също могат да повлияят на имунната система на вашето дете.

Липса на достатъчно сън 

Качественият сън укрепва имунната система на детето и му помага да се възстанови и да се пребори с микробите, когато то бива изложено на тях. Лишаването от сън може да повлияе отрицателно на имунната функция на организма му, дори само в краткосрочен план. Ако детето ви системно не си доспива, има по-голяма вероятност да се разболее, когато е изложено на вируси и микроби. Това се дължи на намаляване на производството на защитни цитокини и антитела, борещи се с инфекцията.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спомням си баба държеше в мъзата под къщата в хладилник с лед, бурканчета със сол пъпната връв на всички в цялата рода. На всяко едно от бурканчетата имаше написано името на роденото детенце. Това е българска технология за здраве от хиляди години по балканите!
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много е важно, след раждането да се съхрани пъпната връв в която има стим целс клетки, които в бъдеще са лекарство за детенцето до края на живота му. Едно време бабите след раждане са слагали пъпната връв в бурканче със сол и когато бъдещият герой или героиня се разболее му се дава една малка хапчица от пъпната връв и то оздравява, понеже в клетките на пъпната връв има информация за възстановяване на метаболизма. А сега Пъпната връв заедно с плацентата и кръвта в нея заминават за канибалите
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много е важно, когато децата се раждат, докторите да не режат веднага пъпната връв, а да оставят детето до плацентата, за да може цялата кръв с информация за здраве от дедите им, събирана с векове, да се влее в бебенцето. Освенй това е много важно майката да започне веднага да кърми бебенцето, понеже тя произвежда Коластра в която има информация за здраве до 15 ден след раждането.