Сънната апнея води до инсулти и инфаркти

Един от основните белези е нощното хъркане
19 мар 2024 16:45, Инна Ангелова
9
Сънната апнея води до инсулти и инфаркти
Снимка: БГНЕС

Според д-р Петър Калайджиев от Клиниката по кардиология на УМБАЛ “Цариц Йоана - ИСУЛ”, 54% от  пациентите сърдечната недостатъчност имат сънна апнея.

"Един от основните белези на заболяването е хъркането, но не всички хора, които хъркат, страдат от сънна апнея", казва д-р Калайджиев.

Проблемите със съня, и в частност сънната апнея, са сериозен рисков фактор за развитие на инфаркт или инсулт и затова трябва да бъдат лекувани навреме.

Освен това сънната апнея може да доведе до сърдечна аритмия като резултат от стреса, на който е подложено сърцето поради недостатъчно кислородно насищане и повишено кръвно налягане. Нощната аритмия влошава качеството на съня и увеличава риска от възникването на сериозни сърдечни проблеми – например сърдечна недостатъчност и коронарна болест на сърцето.

Симптомите на сънна апнея могат да включват хъркане през нощта, прекъснат дълбок сън (по-често събуждане през нощта), умора и сънливост през деня, сърдечни проблеми, неспособност за концентрация и повишено кръвно налягане.

Лечението на сънна апнея може да включва промяна в начина на живот – човек може да отслабне, ако страда от наднормено тегло, да избягва алкохола и тютюнопушенето; да е физически активен и да подобри навиците си преди сън.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: здравеинсултапнея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пфф, отврат, и аз не мога да търпя някой да ми хърка
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хъркат и хора които имат проблем със синусите, така че това не отчетлив фактор.
6
0
 
3
 
! Отговори
kiro преди 1 месец
Хъркането е най-малкия проблем. Освен това апнеята е два вида. Апнеята се лекува само с апарат+овлажнител.
5
2
 
1
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
Оптималното ниво на хъркане е 80-90 dB - при по-силно има сериозен риск за здравето, по-слабото не се чува достатъчно добре. Чудесно е човек да бичи дъски нощем.
4
0
 
0
 
! Отговори
Казва се апное и преди 1 месец
се прави също от дълбочинните гмуркачи без кислородно дишане! Горе долу 80-90 метра като основното е спиране на дишането - на български апное!
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не нощното хъркане е опасното, а СПИРАНЕТО НА ДИШАНЕТО ПО ВРЕМЕ НА СЪН! Разлика от небето до земята между двете! Едното си е чисто физиологичен процес, вследствие вибрации на мекото небце при преминаване на въздуха!
2
0
 
9
 
! Отговори
маркиз дьо саП преди 1 месец
Тц тц тц, какви ли не стойки, хватки и чалъми трябва да прави журналист, на който му искат материал за запълване, а няма. Как пък го изровихте това?
1
1
 
16
 
! Отговори
виц на деня преди 1 месец
А експерименталната генна терапия, с която натровиха един куп *** е абсолютно безопасна и ефективна.