Полезни хранителни елементи за спортуващи вегетарианци и вегани

Протеините са много важни
21 мар 2024 18:44, Михаела Лазарова
3
Полезни хранителни елементи за спортуващи вегетарианци и вегани
Снимка: Istock

Спортувате ли редовно? Спортът е здраве, а в комбинация с полезни храни, ни помага да поддържаме добро здраве и форма. Но ако менюто ви рядко включва храни от животински произход или изцяло се храните вегански, то е важно да знаете някои неща, за да може храненето ви да не пречи на спортната ви активност и да не се допуснат дефицити на важни хранителни елементи.

От какво се нуждаете в менюто си?

Протеините са едни от макронутриентите, които, що се отнася до храненето, вълнуват спортуващите хора. Достатъчният прием на полезни протеини, с всички незаменими аминокиселини, подпомага тренировката и възстановяването след нея. За хранещите се вегетариански, но и не само, растителните източници на протеини са киноа, соя, боб и леща, грах, артишок, кафяв ориз, овесени ядки, семена и ядки, спанак, нахут и други.

Витамин B12 – Този витамин е важен за производството на червени кръвни клетки и здравословното функциониране на мозъка. За спортистите този витамин е важен за метаболизма и правилното функциониране на нервната система. Следователно, ако се храните като веган или вегетарианец, е важно да включите гъби, темпе, мисо и водорасли в менюто си.

Желязо – Недостигът на желязо води до умора, слабост, задух и намалена толерантност към физическо натоварване, анемия. Ето защо е важно активно спортуващите да консумират храни с високо съдържание на минерала, включително бобови растения, тофу, зелени листни зеленчуци, пълнозърнести храни и сушени плодове. Освен това, комбинирането на богати на желязо храни с такива, съдържащи витамин С, допринася за по-доброто усвояване на желязото, сочат изследвания.  

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: желязоанемиявеган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Навитак преди 1 месец
Мише, а полезно ли е за вегитарианци да сложат в устата си голямо парче мръвка, ако много го искат?
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Полезни хранителни елементи за спортуващи вегетарианци и вегани - месо, сирене, кашкавал, яйца
1
3
 
6
 
! Отговори
Ям Само Печено преди 1 месец
Свинско - това е Истинската Храна за Бели Ора още от Времето на Неандертала!