Подходящи храни при омазнен черен дроб

Чесънът е една от тях
24 мар 2024 20:55, Михаела Лазарова
9
Подходящи храни при омазнен черен дроб
Снимка: Istock

Неалкохолната мастна чернодробна болест, често изписвана НАМЧБ, е чернодробен проблем, който засяга хора, които пият малко или дори никакъв алкохол. При това заболяване твърде много мазнини се натрупват в черния дроб. Най-често то се наблюдава при хора с наднормено тегло или затлъстяване. НАМЧБ става все по-разпространена по света, особено сред близкоизточните и западните нации, тъй като броят на хората със затлъстяване там нараства.

Това е и най-честата форма на хронично чернодробно заболяване, засягащо около 25% от световното население. В Съединените щати около 100 милиона души имат НАМЧБ. (По данни на National Health Service (NHS), Обединено кралство).

Ето и няколко ценни съвета на какви храни да наблегнете, ако вече имате подобно заболяване, или пък просто искате да подобрите здравето на черния си дроб:

Придържайте се към средиземноморска диета

Според Ани Гуинане, лицензиран диетолог, който работи в Клиниката за хронични чернодробни заболявания на UChicago Medicine. Средиземноморската диета е добре позната диета, която придоби популярност през 90-те години на миналия век, известна повече като модел на хранене, а не като структурирана диета.

При него се набляга на яденето на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, боб, ядки, бобови растения, зехтин и ароматни билки и подправки; риба и морски дарове поне няколко пъти седмично; птиче месо, яйца, сирене и кисело мляко в умерени количества, като запазвате сладкиши и червено месо за специални поводи.

Освен че е полезна за хора с неалкохолно мастно чернодробно заболяване, средиземноморската диета се свързва с намален риск от сърдечни заболявания и също така е доказано, че намалява кръвното налягане и лошия LDL холестерол. Това е важно, тъй като както сърдечните заболявания, така и диабетът са силно свързани рискови фактори за мастно чернодробно заболяване.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ядат всеки ден "месо" в Сицилия. Средиземноморската диета включва основно зърнени храни, салати, варива, риба, плодове, маслини, от месата - пилешко и по рядко - телешко.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди всичко - растителна диета и гладолечение.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Странно как в Сицилия, където е една от сините зони, т.е. с най-дълголетни хора, всъщност всеки ден ядат месо. Да, казват, че веднъж седмично "ядат месо", но това е да се събере цялата рода и да заколят коза. Иначе от сутринта са на колбаси и подобни. Основната разлика е в прясната храна, зехтин вместо олио и подобни, неядене на захар. Зеленчуци и плодове също ядат сезонно, т.е. не през цялата година.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правете си салати от това, което има - моркови, цвекло, ряпа, целина! Съответно това ще намали приема на други храни и алкохол.
3
7
 
5
 
! Отговори
Тачо преди 1 месец
Електоратът на ППДБ от една година е със стеатоза ,защото по цял ден фирка от мъка че е толкова П.рост да гласува от тях
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Взимате двулитров буркан. Нарязвате в него на ситно едно средно голямо цвекло. Пълните го до ръба на буркана с вода. Слагате една супена лъжица морска сол в него и разбърквате всеки ден. Слагате марля на отвора. След третия ден вече ще има бяла риза на повърхността. Тогава започвате да пиете по 100 милилитра на ден. Ще видите че ще сте като нови. Тази рецепта колкото е простичка толкова е и най-добрата рецепта за детоксикация на черния дроб. Руска рецепта. Аз пия от една година от това. Нов съм!
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тиквата е омазнен целия :)))