При възпаления хапвайте банани и бобови растения

Те го намаляват, а и подобряват храносмилателните функции
16
При възпаления хапвайте банани и бобови растения
Снимка: Pixabay

Изследователи от университета за наука и технологии в Лил, Франция, са установили, че храните, богати на устойчиво нишесте като банани, бобови растения и други могат да намалят възпалението в организма и да подобрят храносмилателните функции, пише сп. "Фронтиърс ин нютришън".

Френските специалисти са направили научен преглед на изследвания, които разглеждат свойствата на устойчивото нишесте и влиянието му върху човешкото здраве. Този вид нишесте не се разгражда от панкреатичните ензими. Механизмът на действие на устойчивото нишесте е подобен на принципа на усвояване на диетичните фибри (влакнини). Когато попадне в дебелото черво, то се превръща в храна за полезните бактерии.

Направеният преглед показва, че положителният ефект на устойчивото нишесте върху чревния микробиом също така насърчава доброто храносмилане и намалява риска от запек и подуване на корема.

Според други изследвания, включени в обзора, консумирането на тези храни може да намали и възпалението в организма. Това най-вероятно се дължи на техните антиоксидантни свойства - способността да неутрализират окислителното и увреждащо клетките действие на свободните радикали и други вещества.

Богати на устойчиво нишесте са бананите, сладките картофи, бобовите растения, белият ориз, царевицата и кашуто./БТА, Елена Христова/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: банани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
бай Ламби преди 1 месец
До Анонимен 4 Разбира се че заедно!Много е важно обаче бульона с който се готвят да е от кисело зеле по известен като армеева чорба.Резултатите които се постигат с консумирането на това така здравословно ядене са неописуеми.
9
1
 
4
 
! Отговори
Дарк преди 1 месец
Имаме си грозде.
8
0
 
3
 
! Отговори
Anonim преди 1 месец
Проверено - кората/обемната/ ,помага при изгаряне, ухапване от насекоми и получения обрив. Самия плод спада към тежките въглехидрати,
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Банани увеличават въспалението със захарта, а бобовите отделят гас и пудуват което може да е фатално.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бобовите и бананите са трудно смилаема, дразнеща стомаха храна, написаното изобщо не е вярно. Защо преписвате нечии глупости, без да се замислите въобще... Пълните си сайта е така, колкото да има някакво съдържание.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тва вчера го четох някъде на руски, кото "ровех" за терористите
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боб със банани заедно ли :)))
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
вие луди ли сте? Бананите съдържат хистамин, който увеличава възпалението!!! Това е опасна дезинформация!!!
2
1
 
16
 
! Отговори
СС преди 1 месец
Еййй, преди 89та как се лекуваха възпаленията и храносмилателинте проблеми без банани не знам!
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лапайте ги цели тогава!