Кои са знаците, че имате бавен метаболизъм?

Изпитвате чести промени в настроението
25 мар 2024 22:30, Михаела Лазарова
5
Кои са знаците, че имате бавен метаболизъм?
Снимка: Istock

Свикнали сме да казваме, че ако лесно трупаме килограми или пък трудно ги сваляме, имаме „бавен метаболизъм“. Какво всъщност означава това?

Според сайта на Harvard Medical School: „С прости думи, метаболизмът е вътрешният процес, чрез който тялото ви изразходва енергия и изгаря калории. Той работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, за да поддържа тялото ви в движение, дори когато почивате или спите, като преобразува храната и хранителните вещества, които консумирате, в енергията, от която тялото ви се нуждае, за да диша, да циркулира кръвта, да расте и възстановява клетките и прави всичко останало, за да оцелее.“

При бавния метаболизъм организмът изгаря по-малко калории, което означава, че повече се съхраняват като мазнини в тялото.

А ето и няколко признака, че това се отнася за вас:

Чувствате се уморени през цялото време

Има много причини, поради които може да изпитвате хронична умора, една от които е бавният метаболизъм. Когато тялото ви се движи бавно на „метаболитния фронт“, това ви кара да се чувствате „бавно“ и на всеки друг „фронт“. Освен това, чувствата на умора и отпадналост, причинени от по-бавния метаболизъм ви карат да искате да преяждате със захар. Тогава пък вероятно може да изпитате скок на кръвната захар, а след нейния спад – отново да почувствате умора. Ако усещате подобни симптоми, желателно е да се консултирате с вашия лекуващ лекар.

Имате по-ниска телесна температура

Вътрешната температура на вашето тяло може да ви каже много за това как то управлява енергията ви. По-ниската базова телесна температура е свързана с по-бавен метаболизъм. Интересното е, че някои проучвания също свързват затлъстяването с по-ниска телесна температура. Тъй като телесната температура варира през деня и седмицата, добър начин да определите изходната си температура е да я измервате по едно и също време всеки ден и да изчислявате средната стойност след седмица или две. Някои устройства за носене, като фитнес гривни, ще записват и проследяват телесната ви температура вместо вас.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
една жена преди 1 месец
До Анонимен 3 С всичко друго съм съгласна, но не и за олиото от гроздови семки. При употреба в сурово състояние има много ползи от него.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рафинираните въглехидрати са основната причина за бавния метаболизъм и за всики други модерни болести - брашно, захар, сокове, кОли, и всичко в което ги има гореизброените, примерно вафли, хляб макдоналдс.... Добавете олио от семена (дето му казват зеленчуково) които са царевично, слънчогледово, олио от семена на грозде и т.н., които са силно възпалителни. Добавете и прекомерния алкохол, и ето ви как се мре преди 60.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ядете бавно, с много мислене, зеленчуци и бързо шоколад и сладки неща.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно такова не можеш да се изxoдиш по голяма нуждичка.