Какви са симптомите на дефицит на калий?

Калият е много полезен минерал
26 мар 2024 18:00, Михаела Лазарова
6
Какви са симптомите на дефицит на калий?
Снимка: Istock

Калият е един от най-важните минерали в организма. Той е електролит, имащ множество функции за регулирането на метаболизма, поддържането на водно-солевия баланс в тялото. Той участва в процесите на нервната система, сърдечносъдовата система, метаболизма, усвояването на хранителните вещества, енергийните нива, съня. Ако има недостиг на калий, много от тези процеси в тялото страдат.

Поддържането на кръвното налягане в оптимални граници е една от най-важните функции на калия за превенция на сърдечносъдови заболявания и инциденти. При дефицит на калий процесите в нервната и сърдечносъдовата система могат да се нарушат, а това да доведе до сериозни проблеми впоследствие.

За щастие калият може да бъде набавен чрез храната. Едни от най-богатите на калий източници са бананите, спанакът, бобовите култури, сушените плодове, тиквеното семе, доматите, бялото и червеното цвекло, авокадото, киселото мляко, сладките картофи, тиквата, динята.

Какви са симптомите на дефицит на калий?

Сред най-изразените симптоми, свързани с недостиг на калий в тялото са крампи в мускулите, спазми, потрепвания, слабост в мускулите, замаяност, недостатъчна енергия, мудност, умора, трудности в движението, а в случаи на по-сериозен дефицит могат да се появят бъбречни проблеми, влошен контрол на кръвното налягане, аритмия.

Има и някои оплаквания, които вероятно не бихте заподозрели, че са провокирани от дефицит на калий, защото се случват и при други състояния. Това например е запек, подуване на корема, тежест, изтръпване на крайниците, затруднено дишане, нужда от дълбоко вдишване, промени в настроението.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
До 00014 преди 4 седмици
Калай и калий нямат общо
5
0
 
0
 
! Отговори
00014 преди 1 месец
Калият е метал.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А с много калий спира сърцето.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече има 3-D принтер рабетещ с животинки протеин и си "принтираш" каквато пържола искаш. Вече стана така, че ако искаш истинска храна трябва да си я отгледаш, но ако те мързи си купуваш химикалите от магазина.
2
4
 
5
 
! Отговори
Трифон преди 1 месец
Яжте плодовете на демокрацията докато има и докато някой контейнеровоз с банани не застане на пряко на канала.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През комунизма нема банани - йок калий :)))