С инфлацията поскъпнаха и прегледите при специалисти

Поскъпнали са и лабораторните изследвания
26 мар 2024 12:00, Инна Ангелова
28
С инфлацията поскъпнаха и прегледите при специалисти
Снимка: OsloMetX от Pixabay

Цените за преглед при специалист не само в София, но и в цялата страна, драстично са поскъпнали - с около 60%. В зависимост от лечебното заведения, един преглед може да струва между 50-60 лв., а ако е при специалист дори двойно. Цената може да стигне и до 250 лв., ако се налага да се прави ехография или друго апаратно изследване по време на прегледа. Вторичните прегледи и консултации са между 60 и 100 лв.

Миналата година по това време прегледите при специалист в малките населени места бяха между 30 и 40 лв., а при специалист 80-100 лв.

Тази година касата увеличи цената, която плаща за първичен преглед при специалист на 46 лв. за възрастен и 48 лв. за деца, а за вторичен - съответно на 18 лв. и 19 лв. Но все още продължава практиката за насрочване на прегледи при специалист с направление след месец-два. Без направление винаги се намират часове за същия или следващия ден.

Директорите на държавните болници признаха, че има повишение в цената на предлаганите услуги, като се стига до случаи пациентите да си доплащат допълнителни консумативи след операция, при които са им поставяни стентове, различни клипсове, платна при хернии. Разлика има и в цените на различни изследвания и диагностични дейности.

За ехокардиография касата плаща 25 лв., а лечебните заведения искат 70-90 лв. За поставяне на холтер (24 часа) отново има разлика - 17 лв. плаща касата, а лечебните заведения искат повече - например 60 лв. За фетална морфолофия касата дава 60 лв., а цените в специализирани болници са 150-200 лв. При ехография на млечна жлеза например разликата е два пъти - касата дава 25 лв., а на частно е поне 50 лв.

Очните прегледи също са скъпи. В часта клиника сумата започв от 200 лв. Лазерната корекция на едното око варира межу 1600 и 2000 лв.

Директори на болници и лекари обясняват поскъпването с инфлацията в страната. Поскъпване на прегледите се забелязва и в други части на страната. В Бургас например, първичните прегледи са от 50 лв. нагоре, а когато има гостуващ лекар от столицата, достигат до 150 лв. Много скъпи са и кръвните изследвания - пълна кръвна картина, изследвания за метаболитен синдром - захар, холестерол, TSH, няколко витамина, удрят 120 лева. Миналата година същите изследвания струваха 90 лева.

Пациентите, които имат издадени направления, са длъжни да чакат с месеци пред кабинетите, а някои от тях са готови да платят на момента, за да бъдат прегледани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: лекарпациентпреглед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
122 преди 4 седмици
Що, ти не ламтиш ли за пари. Без пари ли работиш. И какво образование имаш, че искаш много пари.
27
0
 
0
 
! Отговори
Читател преди 4 седмици
Пропаднала държава, на кого са нужни още частни болници всички статистики водят до най високи проценти.смъртност в България. София бъка от болници, медицински центрове, едно движение на доктори касиери от отделения по центрове една търговия със здраве, това е престъпление в провинцията няма доктори защото всички летят с бясна скорост в ямата за пари София, спрете се бе имайте малко морал, какви направления бълнувате вижте колко работят по Нзок и ще се гръмнете, всичко ламти за пари. Позор.
26
4
 
0
 
! Отговори
дар преди 1 месец
Който е с направление от джипито плаща само 2,90 на специалистите. Какво се тюхкате.
25
1
 
7
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Мошендии каква то е държавата такава и медецината!
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега заглавието ли ви е объркано или наистина инфлацията е 60 процента?!
23
2
 
12
 
! Отговори
реалист преди 1 месец
Хората трябва да се опълчат на мафията в бели престилки. Нямайте доверие на нито един доктор, това племе е бич за българския народ.
22
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Денков излъга по тв като каза че 500 лекарства за кръвно ,сърце ,блокери ще бъдат безплатни ,но се оказаха 50 )мошеници където и да бутнеш
21
3
 
5
 
! Отговори
на фона преди 1 месец
на космическите заплати и пенсии тези цени са жълти стотинки
20
1
 
8
 
! Отговори
#6;#10; преди 1 месец
Да гласуват пак за по две-три стотачки на изборите и проблемите им с минималното заплащанеще се решат от "самосебеси"
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От както свят светува хората в напреднала възраст вадят зъби. Затова са измислени протезите. С възрастта се появяват различни заболявания, влияещи на зъбите, костта, венците. Има състояния, които не позволяват чести лечения в устната кухина, появяват се усложнения, инфекции. Хората нямат толкова много пари да ги оставят в зъболекарските кабинети. Обаче в Бг зъболекарите не искат да вадят зъби. Не ги интересува здравословното състояние на човека, нито ниските му доходи. Това трябва да се промени.
18
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма лошо да си плащам и трицифрени суми за прегледите. То кой не взима скъпо на днешно време -плочкаджиите ли, дограмаджиите , да не говорим за застрахователи и автосервизи. Предпочитам да си платя скъпо, но да ме лекуват лекарите и да съм здрав
17
2
 
5
 
! Отговори
до 41 преди 1 месец
Къде е това "навсякъде денталната медицина е скъпа"? В Европа? В САЩ? Какви са заплатите там? Чакате да дойде пациент и да откопчите от него колкото се може повече, подхождате като търговци, а не като лекари. Зъбите не са вечни и не са само за красота. Някаква уговорка имате помежду си, да подлагате на мъки хората, само и само да не вадите безполезни зъби. Скоро ще чакате само хора от чужбина.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В края на миналата година платих 130 лева за преглед при специалист в частна болница и пак 130 лева за преглед при професор в държавна болница. Преди 6-7 години плащах 50 лева за преглед при професора, който тогава беше доцент.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кви 100 лева - Здравния кашон нали плаща :)))
14
9
 
3
 
! Отговори
Зъболекар преди 1 месец
Навсякъде денталната медицина е скъпа и хората плащат застраховки над задължителното здравно осигуряване. Като сте толкова компетентен кои зъби са за вадене или не, се оправяйте сам.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Каса 11 Няма достъп до евтин специалист. Нищо не работи специалиста по ЗК. Само прибира направлението.
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Зъболекар 9 Какво ще се грижиш за зъбите, след като в прованса работят само пломби и коронки? Ако не могат да се справят с проблема, премълчават или ти казват да отидеш другаде. Къде? При кого? Не знаят. Започнете да вадите зъби, които са неспасяеми! А не да заблуждавате хората, че ще оправите нещата. Не всеки има десетки хиляди левове налични. Който е беден, поне протези да си направи, да може да се храни. Зъбите са за хранене, а не само за красота.
11
11
 
3
 
! Отговори
Каса преди 1 месец
До Шаши, във всяка специалност има специлисти, които работят с НЗОК, за което се дължи потр. такса 2.90, така че тези на минимална заплата си имат достъп евтин до специалист.
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ШашиХората на минимална заплата, в провинцията лекари няма. Прибират направлението, поставят диагноза само по снета анамнеза, т.е. разговор и те отпращат с рецепта за обезболяващи. Болестта прогресира. Принуждаваш се да ходиш в София, а колко струва пътят до там? Хора изминават многократно по 350-400 км., за да отидат на лекар. И там ти казват, че идваш късно. За какво са болниците и лекарите в дълбоката провинция?! Да точат Касата за заплати?!
9
9
 
3
 
! Отговори
Зъболекар преди 1 месец
До Анонимен, за да избегнеш тези проблеми, се грижи за зъбите си:)