»» помага в ранната диагностика на рак

¬с€ка година има 600 000 новозаболели, 50% губ€т живота си, за€ви д-р √еорги ѕранджев
16 юни 2024 11:48,  расимир јнгелов
11
»» помага в ранната диагностика на рак

»зкуствени€т интелект може да бъде използван, за да открива ранни симптоми на рак на маточната шийка при рутинен преглед.

"“ова е проект, който стартира преди три години. —вързан е с мо€ дисертационен труд под ръководството на проф. —лавчо “омов и с подкрепата на акад. √орчев, проект на ћедицински университет - ѕлевен и болница "—в. ћарина". —вързан е с това как да приложим методите на изкуствени€ интелект в ранната предракова диагностика, конкретно свързана с карцинома на маточната шийка. ¬с€ка година имаме 600 000 новозаболели, сред т€х 50% губ€т живота си", каза гинекологът д-р √еорги ѕранджев в предаването "Ѕългари€ сутрин".

“ой отбел€за, че приносът на изкуствени€ интелект е, че неговата памет не греши - н€ма фактори, които да му вли€€т на крайното решение.

"Ќие се стремим да внедрим наши€ интелект в алгоритъм. ¬караме бази данни, обучаваме го, отбел€зваме къде има проблем и тогава може да му се доверим за препоръки. Ќие използваме рутинно гинекологично изследване - колоноскопи€ - под визуално увеличение оглеждаме маточната шийка на жената", об€сни д-р ѕранджев пред Bulgaria ON AIR.

“ой уточни, че целта е при огледа да се види дали има ранни изменени€ на шийката. »де€та е да се добав€т много бази данни - много снимки на пациентки, които са изследвали.

Ќа въпрос може ли изкуствени€т интелект да замени лекарите, той отговори, че им помага и че ако стойността на лекар€ е гол€ма, н€ма как да бъде заменен. —поред д-р ѕранджев тр€бва да намерим начин да съществуваме в добри отношени€ с него, защото "той н€ма да си тръгне".

√ледайте цели€ разговор във видеото

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


11
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
10
0
 
0
 
! ќтговори
112 преди 1 месец
ƒо 1. ѕожелавам ти да те лекува »».
9
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо јнонимен 8 - “ош па и то€ ... Ќали ако »» имашините прав€т всичко, всичко ще е толквоа евтино, че в един моент, ще е безсмислено, да се продава.
8
0
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒа, но диагностицирани€т човек н€ма да бъде лекуван, защото същи€т този »» го е оставил безработен завинаги.
7
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
»» помага и за правене на пица, ама в рецептата не е уточнил колко лепило се слага, за да е баш как требе пицата.....:))
6
1
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо „авдар ћихов - ѕовечто заболели не губ€т живтоа си в същата година. ќсвен това, има множество видове рак. ¬ ƒани€ установ€ват стотици хил€ди болни от рак вс€ка година, но при повечеот е в мног раннои фази и не е злокачесвено.
5
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо јнонимен 4 - ј какво, ако ти кажа, че повечето от те€ »» "умници", дето си мисл€т, че решавт гоелмите проблеми, прав€т още по-глупави грешки?
4
0
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
 олпоскопи€, а не колоноскопи€. ѕоправете си грешката в наименованието на изследването!
3
1
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо „авдар ћихов 2010-2020 бг намал€ с 1 милион.ѕри застр€ло население следва след 10 г. може да спадне и с 2 милиона.
2
0
 
5
 
! ќтговори
„авдар ћихов преди 1 месец
"¬с€ка година имаме 600 000 новозаболели, сред т€х 50% губ€т живота си", каза гинекологът д-р √еорги ѕранджев в предаването "Ѕългари€ сутрин.јко това безумно твърдение е в€рно, излиза, че след десет години всичките 6 милиона българи ще сме болни от рак и половината ще сме умрели.
1
3
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
90 % от лекарите ще бъдат съкратени.