Дяволът в детайлите

Ще се реши ли наистина газовият проблем и каква поука си взе Европа
19 яну 2009 13:44,
24
Дяволът в детайлите
Снимка: Getty Images/Gulliver Photos

Всеки момент се очаква споразумението между Москва и Киев да бъде подписано.

Но да се ликува, още е рано.

Поне докато не потече газът, пише в днешния си брой The Times.

От целия газов театър най-много пострада реномето на Украйна. Тимошенко се съгласи да плаща европейската цена, макар и с 20% по-малко, а през 2010 - пълната цена.

Само че каква ли ще бъде тази цена догодина?

ЕС реагира сдържано на постигнатото споразумение между Русия  и Украйна, пише The Guardian. "Всичко зависи от това ще потече ли газът към европейските потребители".

Ключов момент в сделката може да станат договорености между двамата премиери, които два дни разговаряха на четири очи.

В последните дни Тимошенко явно осъзна политическата изгода от нюансираните отношения с Русия, докато Москва отказва да има каквито и да било отношения с Юшченко.

Интересно и неясно е как ще реагира украинският президент и дали ще признае постигнатото от неговата съперница за властта в Киев.

Украински чиновник споделя пред изданието, че "дяволът е в детайлите, а те още не са уточнени. Макар двете страни да разбират, че продължаването на войната е пагубно за техните интереси".

Германският Der Standard пише, че ЕС се е изявил като "беззъб хартиен тигър, безпомощно наблюдаващ битката между двата подивели петела".

От постигнатия компромис печеливша е Русия: "Газпром" ще получи допълнителен доход от новата цена на природния газ за Украйна, а строителството на Балтийския газопровод ще бъде форсирано.

От друга страна, "бившите братски републики получиха много ясен сигнал: ако искат да излязат от сферата на влияние на Москва - дотук с ниските цени", пише още Der Standard.

Италианската La Stampa пък коментира: "Всяко зло - за добро!". Прекъсването на доставките накара Европа да се замисли за своята зависимост от Русия. 

Това ще ускори изработването на общата европейска политика по енергийна безопасност, която ще допринесе за обединяване на вътрешноевропейските мрежи, диверсификация на каналите за доставка на природен гази и солидарността в подобни извънредни ситуации.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
14
 
! Отговори
към птърпевш № 20 и преди 15 години
вие сте имали ли иго от търция? не? или да? какво казвате? искате ли иго от русия сега? целувки за русия? браво! търското иго ще бъде както хубав живот за ви в сравнението с русия. никога не вярвах съм, че българите да иска на поклон към русия при перва проблема... имате ли ръци? краки? глава? вие сте е НАРОД!!! а кажете тука както млечни девойки. (от торонто, канада)
22
0
 
14
 
! Отговори
boristodorov56 преди 15 години
.."- ПОЖАЛЕТЕ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД... защото заради БЕЗДАРНОТО ВИ И СВРЪХКОРУМПИРАНО УПРАВЛЕНИЕ, няма да дадем нито евро на България..."- Марк Грей!
21
0
 
14
 
! Отговори
обикновен българин преди 15 години
не плюйте по Русия, тя искаше да подава газ съгласно договорите но няма как да ни я прехвърли през Украйна
20
0
 
14
 
! Отговори
Потърпевш преди 15 години
в тази ситуация ще ни вземат такава цена,че свят ще ни се завие!Имал съм вземане-даване с тези хитри византиици и съм се убедил в тяхната алчност и безскрупулност! В това отношение турците са много по-толерантни.Аз съм 1000% сигурен,че ако Правителството обяви цената,която ще плащаме на гърците,то тя ще е лъжлива.Вероятно ще се измъкнат и ще се скрият зад клауза в договора за "търговската тайна" и няма да разберем нищо.Бъдете сигурни обаче,че цената ще бъде ПО-ГОЛЯМА от международната пазарна цена,а не тази ЗАНИЖЕНА,която в момента плащаме на Русия! И престанете най-сетне да хулите световният суровинен гигант-Русия! На руснаците им писна да ги смятат за второстепенна държава! Не ви ли е ясно,че Европа /не само ние/ са зависими от Русия за газа и петрола. Каква е алтернативата с "Набуко"? Нали миналата година Путин се договори да изкупи тази газ и да я транспортира до "Набуко"по руските газопроводи.Идеята е газа да отива до Европа по колкото се може повече тръби - "Северен поток","Южен поток", "Син поток" и "Набуко" - ,за да бъдат заобиколени Полша и Украйна,които играят по свирката на американците.По този начин се нарушават интересите не само на Русия,а и на европейските държави.Така САЩ удря ЕС и Русия и ги прави по-слаби,което е главната цел.
19
0
 
14
 
! Отговори
ПЕШО преди 15 години
А сега де, какво викаше дядо Вазов. Видя се че кат Русия няма втора. Ха сега Барозу и наща Кунева да намерят газа .Или любимия ни Буш ще го намери. Кунева нали е комисар дето защитава потребителите.Отсвири ги чичко Путин целия ЕС барабар с Америката като едното нищо .Хасега Тополанек да се топли с радара на Буш.Ами и наще перекендета даси затварят човките че на Путин сме му най лесните.
18
0
 
14
 
! Отговори
Бачо преди 15 години
Чак да се чудиш как сме оцелявали, че даже сме били една от най-развитите държави преди 1944 год.?Я не се излагайте във форумите! Бабите нямат компютри и не се мотат по форумите.Европа как живя без руски газ? И без уран (интересно къде ли са урановитемини- сигурно в Патагония, а не в Родопите)?
17
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
а какво ще стане след година , ами хайде да ги помолим да спрат и урана за аеца и отработването, даже и с африка няма да може да се мерим
16
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
ами ние щото сме им много жажен клиент с голямото потребление, са умрели за наще кинти. Могат и да ни го спрат ако ги помолим, ама както виждаш не са те назор за 2 седмици разорахме път до там да се молим .
15
0
 
14
 
! Отговори
Бачо преди 15 години
на кой си плащаме? На Москва или на Киев? Като немогат да го прекарат този газ- да не подписват договори? Брюксел им каза, че ще съди и двете държави и те си решиха спора за 48 часа а сега ще се мотат поне два пъти повече. Предават си важност вече- но то си е за тяхна сметка.
14
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
ВИЕ МЕРИТЕ РУСИЯ С ТВЪРДЕ ВИСОК АРШИН В СРАВНЕНИЕ С ОСТАНАЛИТЕ ДЪРЖАВИ, ТЯ С НИЩО НЕ НИ Е ЗАДЪЛЖЕНА, А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО КУМАНОИДИ И ФАШИЗОИДИ- БЪЛГАРИЯ Е ПО-КУМАНОИДНА И ФАШИЗОИДНА ДЪРЖАВА ОТ РУСИЯ. нИКОЙ НЕ НИ Е КАРАЛ 45 ГОДИНИ ДА СЕ ПРЕСТАРАВАМЕ В КОМУНИЗМА, КАКТО СЕ ГА СЕ ПРЕСТАРАВАМЕ В ДЕМОКРАЦИЯТА
13
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
от Гърция ще дойде по-скоро газ и той ще бъде по-ефтин
12
0
 
14
 
! Отговори
говорител на МС преди 15 години
на пресцентъра на МС на РБВъв връзка с газовата криза, за която вина носи Иван Костов,лично,и поради отрязването ни от европейските фондове за финансиране и подпомагане на българската икономика, както и тежката световна финансова криза /за последните две - също виновен Иван Костов/ - цялото правителствмо, депутатите и президента, както и политическите им съвети и кабинети и сътруедници - СЕ ОТКАЗВАТ ОТ ЗАПЛАТИТЕ СИ И ПЪТНИТЕ И ДНЕВНИ ПАРИ ЗА ЦЯЛАТА 2 009 ГОД.ОЧАКВАНИЯТА СА - ПРИХОДИТЕ ДА НАДВИШАТ РАЗХОДИТЕ В БЮДЖЕТА - ОКОЛО 35 %.БЮДЖЕТНИЯТ ИЗЛИШЪК ЩЕ СЕ РАЗПРЕДЕЛИ НА ВСЯКО ДЕТЕ ДО 18 ГОД - ПО РАВНО!ЗА СТУДЕНТИТЕ НЯМА - ЩОТО СТАЧКУВАХА!Решението е взето днес на извънредно заседание на МС и влизe веднага в сила!
11
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
ще има газ през май
10
0
 
14
 
! Отговори
Trapper преди 15 години
Знаеш ли колко си прав?Не съм политизиран, но живея от 15 години в Украйна....и зная амбициите на тази страна.От нея нищо не зависи, както и и никой не я и*ава...Тя е още по- корумпирана и от България!!!
9
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
ми те и *** започват да изнудват с Набукотака ще ви го турят обрязан че ще има да квичите като прасетане пускате Турция в ЕС, няма газпросто всеки ще ви цакаами вие си псувайте Русия
8
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
Русия спря кранчето и руските олигарси публично обвиняваха Украйна в кражба. Това е недопустимо в дипломацията и е ясно че тази истерия на служителите на газпром е предизвикана от нечиста съвест.
7
0
 
14
 
! Отговори
Егати преди 15 години
Русия това, Русия онова ... кой ви поръчва тези писания ?Русия подаваше и подава газ. Тя е коректна. Украина се чуди още колко време да не го пуска, и още колко време да НЕ спазва ОТДАВНА ПОДПИСАНИЯ договор за транзит на газ, важащ до 2010 година. Значи Украина не си испълнява транзитните задължения, но на това му викате ВОЙНА ? Война има в Газа, имаше и в Ирак, но това няма нищо общо с Война.И къде е Русия тука ? Какво прави тя, освен да подава газ ? Украина не го пропуска газта, но Русия виновна .. да бе да.А специално за цената на газта ... какво стана с демокрацията и пазарната икономика ? А , в момента тя не е удобна на новини-писащите и най-вече на тези, които им плащат заплатите.
6
0
 
14
 
! Отговори
преди 15 години
ЕС ще си го върне тъпкано на газпром. Още дълго политиците и предприемачите ще гледат с голямо недоверие на договорите с Русия.
5
0
 
14
 
! Отговори
Бачо преди 15 години
с примиершата на Украина- хм! Този Путин ще излезе и женкар накрая май. Абе тя любовта води и до такива изменеия в температурата.
4
0
 
14
 
! Отговори
анархо-монархист, а преди 15 години
МОСКВА И КИЕВ СЕ БОРЯТ ДА ЗИЩИТАВАТ СОБСТВЕНИТЕ СИ ИЗГОДИ И ИНТЕРЕСИ.ВЪПРОСЪТ ТУК, У НАС, Е: ЗАЩО ПАВИТЕЛСТВОТО ПОДПИСВААНТИБЪЛГАРСКИ ДОТОВОРИ И НЕ ОТСТОЯВА НАШИТЕ ПОЛЗИ И ИНТЕРЕСИ!ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ЗАКОНА - ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!ДЕ ГО НОТОРНИЯТ ХОМОСЕКСУАЛИСТ - БОРИС ВЕЛЧЕВ!ХИЧ НЕ МЕ ИНТЕРИСУВА, ЧЕ И ДВАМАТА СА *** -ДА ВЗЕМАТ ЗА СЕ ГРЪМНАТ НАЙ-НАКРАЯ - ИЛИ ДА ХВАЩАТВЛАКА ЗА СИБИР!ОТ ПЛЯБА НА НАРОДА ЯДАТ!