Предобед газът потича към България

Москва и Киев обещават да отворят газовото кранче към Европа след 13 дни кавги и драми
20 яну 2009 07:00,
63
Предобед газът потича към България
Снимка: БГНЕС

Руският газов гигант „Газпром” ще поднови доставките си на газ за Европа през територията на Украйна днес в 10,00 часа московско време (9 часа българско).

По-рано премиерът на Украйна Юлия Тимошенко обяви, че Газпром е подновил подаването на газ за европейските страни през територията на Украйна в 4,00 московко време.

„Посетихме контролния пост в седалището на руската компания”, каза тя, малко преди да излети за Киев след визитата си в Москва, където подписа споразумения, които трябва да сложат край на спора за газа.

По силата на тези споразумения Русия ще продава своя газ на Украйна по тарифа "на базата на европейската формула", но с отстъпка от 20% за тази година, докато тарифата за транзита през Украйна остава на нивото, фиксирано за 2008 г. (1,7 долара за 1000 куб. м на 100 км).

Москва прекъсна захранването на Украйна на 1 януари заради конфликт за цената на газа и закъснели плащания.

Русия окончателно спря доставките за газ към Европа на 7 януари, обвинявайки Украйна, през чиято територия преминава транзитно газът, че "краде" от количествата, преминаващи през тръбите.

Необходими са между 24 и 72 часа от момента, когато бъдат отворени крановете за подаване на газ, за да се види, че руският газ отново стига до местоназначението си.

Всичко за кризата с газа


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
само чакам времето преди 15 години
Не спорете,всичко което не може да се хване, и е невидимо, е женско.като мисълта-като започне да те тресе от мислене,се втечнява,и можеш след подобаваща обработка,да свърши някаква работа.
61
0
 
1
 
! Отговори
рязан читак преди 15 години
Пиебалгс: Няма доказателства, че Украйна е крала газ20.01.2009Европейският съюз не откри доказателства в подкрепа на руските обвинения, че по време на газовата криза Украйна е крадяла руски газ, предназначен за европейските клиенти, заяви днес еврокомисарят по енергията Андрис Пиебалгс, предаде АФП.Нямам доказателство Украйна да е вземала газ без разрешение за това, посочи Пиебалгс на съвместна пресконференция в Киев с украинския премиер Юлия Тимошенко. Той изрази задоволство от подновяването на транзита на руски газ през Украйна за Европа и го окачестви като огромна крачка напред. Еврокомисарят подчерта, че това е станало възможно благодарение на глобалния 10-годишен договор между Руската федерация и Украйна. /БГНЕС /БГНЕС
60
0
 
1
 
! Отговори
дружба преди 15 години
чакайте, моля! вашата дискусия е само от емоции а не от фактите. има технология на транспорт за газът. налягане - то е главно във търба. транзитьор - както затворник, към него е трябване само на транзит. но кога обем на газът е 70 - 90 млн. кубиков - то е малко за търба на 3000 км. нещто не разбирате? русия да поставяха на украиската търба 15-16 януари само по 80 кубики. и казваха ви, че украина да спряха газът. какъв газът? кога само за транспорт трябваме технически газ 21 млн кубики деннонощно? няма на возможност за транзит обем 80 млн. всеки ден за стабилност трябва 320 - 350 млн кубики, какво казвате? технология за търба има още от ссср, там за пълното променаване трябва налягане само 300 млн на ден, а 70 - 80. какво искали вие сте? украина ли е виновна? то е физика за 6 клас. аз съм не знам български и за ме е много трудно се обясняване на технически думи за ви, но всички аргументи за блокране от украина е примитив. има технология на транзитът и трябване на налягане във търба. русия показаха за ви *** както и на всичка европа, а вие сте мислите че то беше украина. ние сме нямам газ!!! ние сме само транзитьор! виждате ли разница? имате ли пилкосмоктач? 1500кВт? 2000кВт? добре. а какъво състояние ще бъде на ваша къштата с пилкосмоктач коят има мощност само 100 кВт? такъво е и в търба. няма налягане във търба - няма транзитът. изход: украина нямала на возможност от 1 до 20 януари на преминаване. давваха ли русия газ? да! но какъв обем? 70-80 кубики? до къде се преминава той? до границата с романия? (включвам с технически обем) ?!не вярвате си на информационни провокации.
59
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
И медицински термини реже!Та само *** може да си мисли, че газът е спрян от Украйна, след като чакаме Русия да го пусне. Я да видим така може ли?
58
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Има си факти.Фактите ясно сочат, че газът беше спрян от руснаците.Сомо може да си мисли, че газът е спрян от украинците, след като чакаме руснаците да го пуснат.
57
0
 
1
 
! Отговори
Владо преди 15 години
56, не е до вяра, бе, ***. Това да не ти е църква. Има си факти и те ясно показват кой е виновен.
56
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
вярвам че руснаците са виновни за газовата криза, Украйна и България са жертви на политиката на путин
55
0
 
1
 
! Отговори
cv преди 15 години
НО КАКВО СТАНА С БЪЛГАРИЯ...НАЙ-ПОСЛЕ И АЗ ДА ПОВЯРВАМ НА ТОВА ПОЛИТИЧЕСКО "НЕДОРАЗУМЕНИЕ"... - енергийния министър...:Загубите, които има България от началото на газовата криза, за икономика като нашата е катастрофа...ТАКА Е...,И СЕГА СЛЕДВА ПРИЛАГАНЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА...: ..."Чл. 108. (2) Министър-председателят ръководи и координира общата политика на правителството И НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НЕЯ..." (3) Министрите ръководят отделни министерства, освен ако Народното събрание реши друго. ТЕ НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ ЗА СВОИТЕ ДЕЙСТВИЯ.( В КОНСТИТУЦИЯТА СЕ ГОВОРИ САМО ЗА СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ...)п.п. Не забравяйте, ТОВА СА СЕРИОЗНИТЕ МОТИВИ ЗА ПРОТЕСТИТЕ..., НО АКО СИ ТРЪГНАТ ВЕДНАГА - ЗА КОЙ ОТ КЪДЕТО Е ДОШЪЛ..., МОЖЕ И ДА ИМ ПРОСТИМ...
54
0
 
1
 
! Отговори
украина преди 15 години
моят български много лош, но мислям съм, че той е по-хубав от вашът украински. още преди днес всички български форуми за кризата с газа казваха че украина е враг, тимошенко е хамериканската кучета, комунистка и всички лоши думи за украина и слава за русия за плевен и шипка, а украинците е стопански човеки. но газа няма... днес виждам съм само вашите сомнения но не оскърблението. благодаря. повече сред българите няма си махмурук. помните, моля: украина никога не беше и не бъде ще както враг на българия. вие сте чакали на газата от гърция, но вашите сайти никога не казваха, че на време за кризата във българия (и само в българия) газ бях от украински приватни запазваните. ние сме много почитам български народ и вашите традиции. в интрига с газата е виновни всички: и украина и русия и ЕС. има велико различие между нормалните човеки и политики, мислям такво. газ идва сега. но вашите думи да оставяха. пожелавам съм че да оставяха лоши думи само на форумите, а не в сърце. емоции е по-хубави в леглото с девойка от дискусии между мъжите. война както информация на всичко време ще бъде ефективна. ефективна е тя и сега от русия за ви. криза е навсякъде, софия, киев, русе и львов, варна и одесса. и тя е не само от газът. но главна криза на всичко време е във човековска глава и сърце. нашето сърце (без лева и гривна) е чисто към всички българите. ние сме не е враги за ви. помняте: вие сте имате на този свят както минимум 46 милиони приятели. вярвате ми. то е правда а не пропаганда. аз съм не от ФСБ или СБУ, аз съм обичен човек и много обичам съм всички мояти приятели във созопол и пампорово, пловдив и стара загора. и напослед казвам съм към ви: шуменска бира е найхубава, а нашата дружба е по-важна от всички политически интриги! съжелявам, че нямам тука българско-украинси речник, забравях съм многите думи от миналато созополско лято.
53
0
 
1
 
! Отговори
Граматиков преди 15 години
Ще използвам твоята терминология. Бързо бягай в час по български, защото започва да става страшно, когато едни неграмотници обиждат читавите хора на себе си. Газ като природното гориво, както и като агргегатното състояние на веществата е в мъжки род. В женски род е само газта за горене. Членувани примери: природният газ, природния газ, инертният газ, газът азот, газта в лампата е на път да свърши и т.н.
52
0
 
1
 
! Отговори
БРАВО преди 15 години
НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СТАНИШЕВ, КОЕТО УСПЯ ДА ПУСНЕ ГАЗА КЪМ БЪЛГАРИЯ!!! ПАК ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА БСП!
51
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
36 не си прав. Газ е в женски род само когато става въпрос за течна субстанция, използвана, като гориво. Газена лампа - газената лампа работи с течност. Газообразният газ, ползван за гориво, си е от мъжки род - земен газ, природен газ.хттп://ввв.balgarskiezik.орг/gas.htm(з аменяш съответно на латиница)
50
0
 
1
 
! Отговори
Георги преди 15 години
Блейко, както си се представил, казва се Природен ГАЗ, който е от м.р. в българския език, а не прроднА газ. Тъй че, ще ти го кажа на чист български - back in school!
49
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
До 47 - тогава Инвестор БГ грешат с това, че са написали "Предиобед". Все пак в моя полза остава аргументът на употребата - над 10 пъти по-често според Google, отколкото "предобед". Много често грешното надделява над вярното, ето и тук се получава така. Лошото е (или може би хубавото), че с времето тези варианти се приемат и от БАН като валидни.
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Извинявам се, не до 38, а до номер 33 беше предишното пояснение
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Всеки има право да говори както си иска, друг е въпросът колко е правилно. Понастоящем тази дума си се пише точно така - "предобед", другото използване на това словосъчетание следва да бъде "преди обяд" - две отделно изписани думички. Та иначе, ако все още не ти се вярва, можеш да провериш в Нов правописен речник на българския език, издание на БАН (все още там се коват законите в правописа в България).С добронамерен и дружески поздрав!
46
0
 
1
 
! Отговори
аламинут преди 15 години
По принцип се кефя на такива спорове, особено, когато са аргументирани и без заяждане. Но в случая се изплъзва същността на проблема. Газът/газта го/я няма!!!
45
0
 
1
 
! Отговори
блейко преди 15 години
И отново Динамика и отново на флуидите.... Не е задължително да е минус жиляда и деветстотин градуса под нулата за да може едно вещество в естествено газообразно състояние да се превърне в течност... достатъчно е само да се намали разстоянието межу молекулите да се намали достатъчно и това се постига как? С голямо налягане! И как постигаме това деца? Пускаме газа (агрегатно състояние на произволно вещество) по тясна тръба с капацитет хиляди литри в минута/час/секунда/каквото трябва и Воала!! Имаме си течност без дори да си играем с огромни хладилни инсталации искащи употребата на още толкова от същото това вещество... И представете си... течността всъщност е по гореща от първоначалното газообразно вещество
44
0
 
1
 
! Отговори
Bob преди 15 години
...в подкрепа на ФАКТА че газът, и газта в частност, ТЕКАТ е, че се складират в БУТИЛКИ... :)
43
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
12 часа удари, а синьото гориво го няма