Следващият Несебър

Защо Слънчев бряг и Cacao beach са по-добри дестинации
Обновена: 19 ное 2010 10:21 | 19 ное 2010 10:20,
112
Следващият Несебър
Снимка: Булфото

През последните три години, обикновено през август, губя ден от отпуската си за разходка из Несебър. Това лято ми стигнаха само няколко часа, за да избягам от Стария град и да се върна на по-приятно място – един от плажовете на Слънчев бряг. 

Разходка из Несебър всъщност означава промъкване между сергии и подхвърляне на менюта за сръбска скара.

За наемане на стая в Несебър и дума не може да става. 

Ако искате спокойна почивка, бягство от лудницата или пълна анонимност, Равда е много по-добро място. Ако искате лудница, хедонизъм, алкохол до шест, Слънчев бряг е прекрасна алтернатива. 

Но не си губете времето в Несебър, античността отдавна е избледняла на фона на кичозните сувенири. Градска антропология, от която може да те заболи главата. 

А в детските си години мислех, че е най-красивият град.

България трябва да развива културен, не алкохолен туризъм. Позицията е на министъра на културата Вежди Рашидов, а поводът – страстите около събарянето на незаконни постройки в Стария Несебър.

Какво е Несебър в момента? Нито рак, нито риба. Нито култура, нито тотален комерс. Сергия на античности.

Не губете нощи в Несебър. Cacao beach е много по-забавно място. Поне знаеш какво искаш и какво получаваш.

На крачка от хотела в Слънчев бряг, в който бяхме миналото лято, продаваха легално дизайнерска дрога. Тотално отнасяне на главата за една вечер отнема около 25 евро. С алкохол – около 20. Слънчев бряг е посткомунистическият рай на Източна Европа. А Несебър какво е? Алтернативна културна дестинация? Друг път.

Несебър отблизо, в обектива на камерата, днес е гневен. Умален медиен макет на бъдещата туристическа република. Битка по вода и суша, палене на гуми пред портите на родния град, русото лице на протеста – 24-годишната Ивелина, "облякана в черно". 

От птичи поглед градът изглежда иначе. Тъжна гледка, която Cacao beach рано или късно ще покрие. 
_________________________

 "kolonka w петък" е седмичното коментарно пространство на Dnes.bg за медиите и медийните контексти на горещите политически теми. Излиза всеки петък в сутрешните часове. За връзка с автора: savchev@start.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: Несебър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
26
 
! Отговори
kopeleto преди 13 години
Преди няколко години един септември връщайки се в БГ кацнах с един чартър в Бургас. Времето бе чудесно и вместо да продължа за в къщи хванав рейса за Несебър. Бързо намерих едно бунгало в двора на една къща а цената от 18лв. на вечер за пет дни бе ОК. Вечерта се заговорих с хазаите и им разказах че живеа в Германия и други общи приказки. На другияят ден отивайки на плаж срещнах хазайката, след поздравите тя ме дръпна и ми заяви че за чужденци и българи от чужбина цените били по високи. Явно не бе спала цяла нощ от яд че се е прекарала ! Абе византийци !!!
64
3
 
4
 
! Отговори
Траки=Българи преди 13 години
Наистина България е на повече от 5000 години, макар и да е имала други имена през хилядолетията. Това не променя факта, че ние съвременните българи сме преките кръвни и културни наследници на първата еврпоейска цивилизация, дадена на света от нашите предци Траките. Пеласги, траки, мизи, македони или българи все едно е . Става въпрос все за нашия древен народ.Гръцката колонизация на нашите черноморски области е станала хилядолетия по-късно и то благодарение на толерантността и хуманността ни
63
1
 
4
 
! Отговори
муню преди 13 години
тъ е.а и отпускаря(автора),да беше сравнил Несебър със Созопол,а не с Сл.бряг...символът на действителноста в Бг.
62
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе те си мислят, че круизите спират заради техните сергии с *** и хотели. Ами, извинете, но не е така. Спира се щото сте в ЮНЕСКО. Хората се борят да ги включат в ЮНЕСКО, тези пък простите селяни искат да се изключат. Къде се е чуло и видяло такова нещо.
61
6
 
2
 
! Отговори
муню преди 13 години
аре стига бе,и тва ако не е поръчкова статия......
60
3
 
6
 
! Отговори
Plovdiv преди 13 години
dazhe nemat i 100g tam abe s dve dumi tezi hora ot Nesebar,Burgas i zonata okolo tqh napravo se samozabraviha
59
6
 
1
 
! Отговори
несебърец преди 13 години
Искат ги накуп,защото са патили от пишман търговци като теб! Аз веднъш се смилих една ку...ва-да ми плати накрая,а уруспията избяга!
58
2
 
6
 
! Отговори
Plovdiv преди 13 години
A,umnia deto e napisal che Bulgaria e na 1329g da vzeme da prochete malko istoria ili po dobre da se varne v 1vi klas Bulgaria e na dosta po-veche UMNIKO(UMNICI) OT Nesebar
57
2
 
8
 
! Отговори
До мар4о преди 13 години
Много добре казано !!!! Направо го направиха на нищо стария град скапаните *** !!!
56
2
 
12
 
! Отговори
Тишо преди 13 години
Кое е манипулирано - това, че не премахнахте в срок незаконно построените си колиби ли??? И че ставаме за смях и изпростяваме още повече с тази чалга култура?
55
1
 
4
 
! Отговори
Куку преди 13 години
А на други места дали ще си избиеш наема,грижа на наемодателя ли е,къде е това??? А през 1999 г. знаеш ли търгашите какви печалби реализираха,та още не можеш да се доредиш до помещение,особено в центъра,като тебе!
54
1
 
14
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
Преди години ходихме с децата в Несебър на разходка. Сергии, *** и т.н. Върнахме се след почивката и си взехме под наем филма "С деца на море". Знаете ли какво питаха децата? Къде са сергиите? Но казаха, че Несебър от филма им е харесал повече.
53
7
 
6
 
! Отговори
м преди 13 години
Фирма бургаски затвор взема по 8000лв за това че са ти бутнали покрива, по настоящем вече всички с незаконните тавани и покриви са глобени между 10000 и 300000лв, несебърлии ще си бутнат пристройките, защо завистниците ревете толкова, утре като дойдат да ви съборят незаконния гараж у вас да видим как ще реагирате като и глобят и съборят, ще ви се иска да се дигнете на протест ама няма да ви стиска, само си мълчим и ни тъпчат, ама дребните риби се ловят лесно, а един хотел в Сънито няма съборен
52
3
 
45
 
! Отговори
мар4о преди 13 години
Несебър може да е и на 3000 години, но вие сте там от 100 години, на мястото на изгонените гърци, така че не сте го построили вие този град и той не е ваш. Именно България, която е на 1329 години ви е извоювала този град и тази антична и средновековна архитектура, така че вие нямате никакво право да протестирате. Незаконните ви постройки ще бъдат бутнати независимо дали ви се иска и цяла България подкрепя това.
51
1
 
4
 
! Отговори
Koko преди 13 години
Estestveno avantiurata mi beshe - zaguba na vreme i sredstva...Pomnia,4e sobstvenika s parite si kupi edin mikrobus i zapo4na da zarejda magazini...Pove4e ne hodia v Nesebar...
50
1
 
1
 
! Отговори
курортист преди 13 години
лексиката и изграждането на изречения не са ти стихия виждам....
49
1
 
5
 
! Отговори
Koko преди 13 години
Edno vreme 1999 g. vzeh pod naem edno pomeshtenie v staria Nesebar v centara.Kakvo se okaza... Iskat parite za 6 meseca nakup - ot mai do oktomvri , vjpreki,4e sled 10, 15 septemvri ve4e niama hora , mai i yuni sashto...Kakvo stava ??? Davash 12 000 lv. naem za 6 meseca , defakto polzvash 3 ... I sobstvenika ,t.e. tezi koito pla4at sega v Nesebar,ti kazva ... tova e polojenieto. Plashtash za 6 meseca napred i polu4avash. A,dali shte si vjrnesh parite e tvoi problem.Estestveno avantiurata mi b
48
3
 
1
 
! Отговори
Ела и виж преди 13 години
Ето ще се съборят,по логиката на някои Старият град ще е по-красив следващото лято...ха-ха-ха! Да,ама-не-единственият паметник,който е унищожен благодарение на алчен несебърлия,корумпиран общински съвет и най-вече на божибездар димитров-ламята ще продължи да грози гледката с кичозен хотел! А турските парцали висящи по улиците на старият град лесно могат да се махнат!
47
10
 
4
 
! Отговори
Несебър преди 13 години
до 39Е вие какво искате само в София ли да карате джипове?Я си пий "млекото" и пази тишина!
46
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АКО ИСКАТЕ ДА СЕ ЧУВСТВАТЕ КАТО ИЗЦЕДЕН ***, ОТИДЕТЕ В НЕСЕБЪР НА "ПОЧИВКА"-ЩЕ ВИ СЕ ПРЪСНЕ ГЛАВАТА ОТ ЧАЛГА,ТЪТНЕЩА МУЗИКА ПО ЦЕЛИ ВЕЧЕРИ,*** И МРЪСОТИЯ НАВСЯКЪДЕ,ПЛАЖ ВЕЧЕ ПРОСТО НЯМА, ГАРАНТИРАНО СТОМАШНО-ЧРЕВНО РАЗТРОЙСТВО ИОЩЕ ЕДИН КУП "ХУБОСТИ ,КОИТО МЕСТНИТЕ НАТВОРИХА.

Спонсорирани публикации