Apple смая инвеститорите с нов рекорд в продажбите

През последното тримесечие на 2010 са продадени над 7 млн. iPad-а, 16 млн. iPhone-а и 19,5 млн. музикални плеъра iPod
Обновена: 19 яну 2011 14:43 | 19 яну 2011 11:37, Красимир Ангелов
4
Apple смая инвеститорите с нов рекорд в продажбите
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Силният скок със 78% в печалбата на Apple през последното тримесечие на 2010 г., стимулиран от покупките на iPad, iPhone и Mac в седмиците около коледните празници, успокои тревогите на инвеститорите за перспективите пред компанията, след като нейният главен изпълнителен директор Стив Джобс се оттегли временно по здравословни причини.

Нетната печалба на Apple за трите месеца до 25 декември, които за компанията се явяват първо фискално тримесечие, се увеличава до 6 млрд. долара, или 6,43 долара на акция, от 3,38 млрд. долара, или 3,67 долара на акция, година по-рано.

Прогнозите на базираната в Купертино, Калифорния компания за печалбата и продажбите през текущото тримесечие също надминаха прогнозите на анализаторите.

Продажбите на Apple се увеличават силно със 71% на годишна база до рекордните 26,7 млрд. долара за разглежданото тримесечие благодарение на новия модел на iPhone 4S, таблетния компютър iPad и новия лаптоп Macbook Air.

Според главния финансов директор на Apple Питър Опенхаймер продажбите на компанията не са стигнали пълния си потенциал заради невъзможността да се произведат повече смартфони.

Според анализатори силните резултати на Apple ще помогнат да се отмести фокуса от здравето на Стив Джобс върху способността на Apple да генерира приходи в дългосрочен план.

Акциите на Apple поскъпват с 1,3% до 344,90 долара в часовете на днешната електронна търговия на борсата Nasdaq.

Ръководството очаква приходите през това тримесечие да възлязат на 22 млрд. долара, а печалбата на акция да е 4,47 долара.

В рамките на миналото тримесечие Apple е продала 7,33 млн. iPad-а, 16,2 млн. iPhone-а и 4,13 млн. Mac компютъра и 19,5 млн. от музикалните плеъри iPod.

Освен това Apple се договори и с най-големия мобилен оператор в САЩ Verizon Wireless да продава чрез неговата мрежа iPhone от февруари тази година. По този начин другият голям мобилен оператор в САЩ AT&T ще изгуби ексклузивните права над продажбите на iPhone.

Именно iPhone е най-продаваният продукт на Apple, като на него се падат 39% от продажбите през миналата фискална година, приключила в края на септември 2010 г. iPad обаче е на път да настигне по продажби iPhone със 17% дял от приходите от продажби през последното тримесечие на 2010 г.

Още икономически новини
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Аpple
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
ewmolhgr преди 13 години
2Y8A60 <a href="niaxezihoppa/">niaxezihoppa</a>, [url=lkfgocqzrygt/]lkfgocqzrygt[/url], [link=rmdfypxtzxdu/]rmdfypxtzxdu[/link], icrgzjgugxie/
2
1
 
0
 
! Отговори
jjj преди 13 години
Няма iPhone 4S (все още). Айде вземете си вършете работата малко по-сериозно, че чак дразните с отношението си към работата!
1
4
 
9
 
! Отговори
jobs преди 13 години
Всичко е хубаво, ама сега като излезе руския iPhone ще го закъсаме много. Засега има произведена една бройка, подариха я на премиера Путин, но се очаква невероятен ръст на производството и до 2020 година са планирани още 20 екземпляра, които да се раздадат на борда на директорите на Газпром и една многодетна майка от Петрозаводск.

Спонсорирани публикации