Зърнените кълнове са причина за заразата с Е.коли

Това обяви германският Център за контрол на заразните болести
Обновена: 10 юни 2011 14:59 | 10 юни 2011 13:27, Елка Василева
34
Зърнените кълнове са причина за заразата с Е.коли
Снимка: Reuters

Отглежданите в Германия зърнени кълнове са причината за заразата с опасната бактерия ешерихия коли, която уби 29 души и разболя близо 3000, обяви президентът на германския Център за контрол на заразните болести "Роберт Кох" Райнхард Бургер, цитиран от ДПА и Асошиейтед прес.

Той заяви пред журналисти, че макар засега да няма положителни резултати от изследванията на кълновете, отглеждани във ферма в Долна Саксония, епидемологичният анализ на модела на разпространение на заразата предоставя достатъчно доказателства, за да може да се направи този извод.

"Кълновете са виновни", каза Бургер.

Той уточни, че заключението е било направено след изследване на пътници в автобус, които се хранили в един и същ ресторант.

Всеки пътник, който си поръчал ястие, съдържащо кълнове, се разболял от кървава диария - първият симптом на зараза с Е.коли.

Още по темата

Бактерията поразява бъбреците и нервите. Въпреки че е открита във фекални проби от заразените пациенти, тя все още не е намерена в каквато и да било прясна храна.

Бургер отбеляза още, че скоростта на разпространение на заразата намалява.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
15
 
! Отговори
Роко преди 13 години
Ешерихия коли, ешерихия беси
13
1
 
2
 
! Отговори
do 5 преди 13 години
stara nowina li. Brej i az jiweq w Germaniq, samo 4e nowinata izlezna dnes po westnicite. Qwno twoqt jiwot e dosta dinami4en i nqkolko 4asa ti ste struwa we4enost
12
0
 
2
 
! Отговори
do 8 преди 13 години
ehec e fekalna bakteriq. nokite na 4oweka nqmat ni6to ob6to, oswen ako ne si e bzrkal w g...
11
0
 
2
 
! Отговори
do komentira6tite преди 13 години
ne osporwam wkusowite ka4estwa na na6ata kuhnq nito qm kalnowe, no predi da komentirate sre6tu kalnowete pro4ete malko literatura i ne goworete gluposti 4e sa otwrowni. Ne srawnqwajte ednowreme6nata kuhnq s dne6nata.
10
1
 
2
 
! Отговори
AK-47 преди 13 години
до 7Правилно го каза.И те подкрепям.
9
9
 
33
 
! Отговори
а сега яжте кълнове преди 13 години
Никога такова нещо несъм ял и няма да вкусам и кой по дяволите е този хитрец който е измислил тази храна.Аз мисля че тя си е вредна и отровна ,незнам дали садържа ешерихия коли, но знам от баба си че е вредно да се храниш с кълнове.Възрастните хора знаят затова са по здрави от младите,а днешните се правят на маймуни какво ли не ядът за да са интересни.Яжте Българска храна огледана в Българска земя,не купувайте от моловете там всичко е менте,престояла стока, носят *** си в България.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
вижте снимката... заразата може да е пръкнала от такива мръсни ръце с мръсни нокти...
7
3
 
40
 
! Отговори
!?!?! преди 13 години
ама що за "храна" са тези кълнове! Кой го измисли? Егати модата! Хилядолетия хората са пазели зърнените култури да не покълнат, защото са негодни...и на животните не са давали, като покълне нещо...Днес вегетарианците налагат модели на абсурда в храненето! Уж "природосъобразно", пък докарано от 10000 километра. Не мислят ли колко гориво е нужно за тоя транспорт, какви въглеродни емисии се получават!Доверете се на националната ни кухня. В основата си тя е постна ;)
6
3
 
0
 
! Отговори
Von Bratwursten преди 13 години
жасам, жасам...
5
3
 
4
 
! Отговори
jas преди 13 години
Tova e mnogo stara novina, veche e oficialno dementirana. Vchera v Germania imashe izjavlenia i po TV, che zarazata ne e ot kulnovete ot Niedersachsen i che naj-verojatno nikoga njama da se razbere otkude se e pruknala.
4
4
 
11
 
! Отговори
bbb преди 13 години
Все съм си мислил че такива безпочвени изказвания са присъщи на аборигенските държави като БГ например.... Тоя президент на германския Център за контрол на заразните болести "Роберт Кох" Райнхард Бургер си е за разтрел. Ако имам бизнес и някой високопоставен *** стане и каже твоя бизнес заразява хората нищо че няме доказателства ти ги заразяваш и те умират....не ми се мисли как ще мре.P.S.То май няма пазар за зеленчуцжите че се чудят как да дадат субсидиди на хората ....
3
2
 
34
 
! Отговори
123 преди 13 години
Нали Испанците бяха виновни какво стана сега а ?
2
2
 
25
 
! Отговори
Д! преди 13 години
Каквото сам си направиш, никой не може да ти направи. Не само българите сме свикнали да прехвърляме вината си на други.
1
3
 
45
 
! Отговори
Хищник преди 13 години
Поздравяваме всички вегетарианци с най-новата песен на оркестър "***" - "И шерифа коли" :)