Германия ще съгласува с ЕС кога ще затваря ядрените централи

Парламентът в Берлин ще ратифицира програмата за затваряне на реакторите
Обновена: 30 юни 2011 14:45 | 30 юни 2011 10:40, Елка Василева
15
Германия ще съгласува с ЕС кога ще затваря ядрените централи
Снимка: Reuters

Германия трябва да съгласува планираното си излизане от ядрената енергетика с европейските си партньори, заяви днес еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от Ройтерс.

По-конкретно това се отнася до графика за затваряне на оставащите девет ядрени реактора в страната и изграждането на нови производствени мощности на тяхно място, посочи Йотингер пред радио Дойчландфунк.

Това ще помогне да бъде гарантирано стабилно енергоснабдяване и да бъде намален рискът от рязко покачване на цените за потребителите, допълни еврокомисарят.

Берлин затвори за постоянно осем атомни електроцентрали (АЕЦ) след аварията в японската АЕЦ "Фукушима" през март, припомня Ройтерс.

Очаква се днес германският парламент да ратифицира програмата за поетапно затваряне на оставащите девет централи през идните 11 години.

Германия днес ще превърне в закон плана си за затваряне на всички АЕЦ до 2022 година и замяната им с възобновяема енергия и газови централи, отбелязва ДПА.

Очаква се двете опозиционни партии - социалдемократите и зелените – да подкрепят дясноцентристкото правителство в парламентарния вот.

Всъщност окончателното одобрение на ядрения законопроект, който днес ще бъде гласуван от германския Бундестаг (долната камара на парламента), ще възстанови политика, започната от коалиционното правителство на зелените и социалдемократите през 1998-2000 година, посочва БТА.

Канцлерът Ангела Меркел призова по-рано за обществен договор по въпроса, който разединява германците от три десетилетия.

Миксът в енергийната политика е въпрос, който всяка страна членка трябва да реши за себе си и ЕС изцяло подкрепя излизането на Германия от ядрената енергетика, заяви Йотингер, цитиран от Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
не ама да преди 12 години
Горивото на бъдещето е Слънцето.
14
1
 
1
 
! Отговори
jj преди 12 години
Абе, ливадо, 9...А кислорода, за да ти гори водородното гориво откъде ще дойде...?Германия ще си види сметката... или ще си срине икономиката, неспособна да я захранва с електричество, или ТЕЦ-овете ще им скапят екологията.
13
0
 
0
 
! Отговори
до 9 - Ливади преди 12 години
То няма гаранция, че ако Европа някой ден рече да си бутне перките, защото пречат на птиците и са абсолютно неефективни, няма да ни заповядат да бутнем и нашите, дето сега с толкова мерак се строят.Когато една държава се откаже сама от суверенитет, спасение за нея няма от никъде!!!
12
0
 
0
 
! Отговори
до venco преди 12 години
а за новите електромобили откъде ще се взема ток вместо нефт?
11
0
 
0
 
! Отговори
до venco преди 12 години
още един, дето колата му харчи 5 на сто градско... ти си най-добрия! аз пък плащам за 9 кубика топла вода 170лв през лятото. ти кога се къпеш????
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Германия е толкова напред, че за другите е абсолютно неразбираемо...!
9
3
 
5
 
! Отговори
АБЕ , ЛИВАДИ.... преди 12 години
ВОДОРОДНОТО ГОРИВО ...Е ГОРИВОТО НА БЪДЕЩЕТО!ЕКОЛОГИЧНО И ЧИСТО!НЯКОЙ ДА НЕ Е РАЗБРАЛ??????!!!ТЪКМО ЩЕ ПОСТРОИТЕ АЕЦ-БЕЛЕНЕ ....И ЩЕ ТРЯБВА ДА ГО ЗАТВАРЯТЕ, ЗАЩОТО ЦЯЛА ЕВРОПА ЩЕ СЕ ОТКАЖЕ ОТ ЯДРЕНИТЕ СИ МОЩНОСТИ!!!!!АЕЦ-БЕЛЕНЕ , ...ЩЕ СТАНЕ КОЗЛОДУЙ -2!!!!!...И ТОВА ...САМО ЗАЩОТО СЛУШАТЕ ТЪПИТЕ СЪВЕТИ НА РУСИЯ ,КОЯТО ИСКА ДА СИ ПРОБУТА ОСТАРЕЛИТЕ ТЕХНОЛОГИИ ....НА "БРАТСКА"БЪЛГАРИЯ !виж как са загробиКАКВОТО Е ВНЕСЕНО ОТ РУСИЯ --ВСЕ Е ЗА "СКРАП"!ВИЖ "МК-КРЕМИКОВЦИ"...И ***!/от смях/
8
4
 
1
 
! Отговори
venco преди 12 години
как ще расте потреблението, след като всички нови уреди са клас ААА. Замислете се малко. аз лично на 4 стаен апартамент плащам от 35 до 90 лева зимата без парно.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе как ще ги затворят. От къде ще идва тока. Нали потреблението постоянно расте. Засега ядрените централи са най-чистия метод за производство на електроенергия. Проблема е какво да се прави с отпадъците обикновено ги закопават в рудниците от където е изкаран урана. Обаче всички видове газови и други ТЕЦове замърсяват многократно повече и цената на тока ще излиза мнооого по висока
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Първо бяха категорични, че ще ги закриват Сега нещо размислиха, щели да го съгласуват. И ако нещо не го съгласуват, нищо.
5
1
 
4
 
! Отговори
vlady преди 12 години
Безумие. Първо трябва да се постигне термоядрен синтез и след това да се затварят ядрените централи. Друга алтернатива няма - колкото по-бързо започне промишления термоядрен синтез толкова по-добре.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Споко, нищо няма да затворят дойчовците! Те това го говорят от 1986та, планираха да махат старите си до 1990, после отложиха за 2000, сега сме 2011 и отлагат за 2020.... Никой няма да си забие автогол и да повиши себестойността на продукцията си - това ще довете до износ на производства, съответно до безработица, до намаляване на данъчни постъпления! Франция и Англия - реалните конкуренти на немската икономика не само не планират затваряне, а дори планират строеж на нови.
3
0
 
3
 
! Отговори
VDCH преди 12 години
Спокойно адвокате, нищо няма да строим. Другарите от Световния Интирнационал са решили да няма АЕЦ и това е.
2
1
 
8
 
! Отговори
Мунчо преди 12 години
"Германия днес ще превърне в закон плана си за затваряне на всички АЕЦ до 2022 година и замяната им с възобновяема енергия и газови централи, отбелязва ДПА."Хааахаха... защо не си напишат направо, че ще ги затворят, когато доставките по "Северен поток" не захранят новоизградените елцентрали на природен газ.На германците, дето най-голем са го яли от руснаците, сега руският природен газ не им мирише лошо, както на българските посрани псевдополитици от "новото поколение" и форумни кресльовци...
1
2
 
6
 
! Отговори
адвокат преди 12 години
Те затварят ,ние ще строим!!! Това е -пазарна икономика!!