Вместо на море през юли – на оглед за нов апартамент

Все повече българи търсят жилищен кредит и изгоден дом
Обновена: 10 авг 2011 15:09 | 10 авг 2011 11:40,
104
Вместо на море през юли – на оглед за нов апартамент
Снимка: архив, Булфото

Броят на новоотпуснатите ипотечни кредити през второто тримесечие на 2011 година е с 18% повече спрямо първото тримесечие на годината. С над 2200 евро е нараснал за последния месец средният размер на ипотечните кредити в страната, сочат данните на Кредит Център за юли.

За юли той достига 40 595 евро спрямо 38 366 евро за предходния месец, като по този начин започва да се доближава до нивата преди началото на кризата.

„Въпреки че търсенето на двустайни апартаменти между 40 и 60 хил. евро остава най-голямо, в последното тримесечие има търсения в целия ценови спектър на пазара на имоти. Получаването на кредит е все по-лесно, защото в 90% от сделките купувачите са успели да договорят много добра цена на закупувания имот”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център.

През месец юли се появиха кредити за по-големи апартаменти, чиито купувачи разполагат със стабилни приходи и могат да си позволят външно финансиране в голям размер, най-често 80-85% от цената на имота, но само в случаите, в които имат чисто кредитно досие и добри перспективи за дългосрочна финансова стабилност.

Тези клиенти бяха и една от основните движещи сили на пазара преди кризата и връщането им е добър знак за пазара. Част от тях имат собствено жилище, но сега купуват по-голям и удобен за семейството имот.

Консултантите отчитат нарастване размера на ипотечните кредити и в четирите най-големи града на страната.

В столицата средният размер на кредитите гони 50 000 евро, нараствайки с над 2800 евро спрямо юни. С 3240 евро се повишава средният ипотечен заем в Бургас през изминалия месец и вече е 31 680 евро.

Нарастването на кредитите във Варна е с 2200 евро до среден размер от 37 940 евро, а в Пловдив – с 1240 евро до 28 360 евро.

Най-активни потребители на ипотечни заеми остават хората на възраст от 26 до 35 г., които през юли са 48,2% от всички изтеглили подобен кредит.

През юли значително нараства делът на кредитите с размер над 50 000 евро. Заемите в диапазона от 50 000 до 70 000 евро, изтеглени през изминалия месец, са 14,3% от всички, докато месец по-рано делът им е бил 9,9%.

Увеличават се и кредитите между 70 000 и 90 000 евро, които вече са 4,8% спрямо 3,4% през юни.  

Консултантите отчитат и нарастване на изтеглените заеми с размер над 90 000 евро, каквито обикновено се използват за закупуването на луксозни жилища.

Най-чести потребители на ипотечни кредити са домакинства, чийто месечен доход е от 1500 до 2500 лв., сочи статистиката. 

Клиенти с този профил са изтеглили 86,2% от кредитите през юли. Всеки десети потребител е с доход на домакинство до 1500 лв., а 2,9% от получилите ипотечен заем имат приходи в семейството от 2500 лв. до 4000 лв. С доходи над 4000 лв. са 0,8% от клиентите, на които е отпуснат ипотечен кредит през изминалия месец. 

Новини от Imoti.net

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: жилищекредит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
15
 
! Отговори
draneto преди 12 години
razbirase 4e e platena statiqta lajat qko az imam mese4en dohod ot 2250 euro s postoqnen trudov dog. i onaq ludata v bankata mi vika, imaiki predvid 4e q pitam za apartament do 70 000 lv , gospodine da vie vlizate minimalnata za bankata e 2000 euro , ti luda li si ma toi prezidenta ne zima takava zaplata, kak posle da otide6 v banka mi te tam se edno zalojna ka6ta gledat da te izmamqt qko i posle s sadebniq izpalnitel (gologlavite) da ti zemat si4ko mafiq golqma praqt kot si iskat
82
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 75 Конър МакЛаудВъпрос на време е и твоята глава да резнат.Такива като теб тепърва ще горят!
81
2
 
44
 
! Отговори
Мария Антоанета преди 12 години
Пълни глупости! Хората останаха без работа, чудят се как да си купят храна и лекарства, а и идва зимен сезон с по-високи цени на тока, парното, горивата. Едва ли някой е тръгнал да тегли кредити за картонена кутийка, която ще изплаща следващите 30 г. като не знае жив ли ще е, здрав ли ще е.Не манипулирайте хората с подобни изказвания. То не че остаха и такива дето ще повярват
80
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Вместо на море през юли на оглед за нов апартамент"Кой, Цецо Шлифера ли?
79
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хора ако търсите жилище копувайте или стройте къщи с двор а не апартаменти с общи части защо положението там е "куче влачи диря няма" и много неприятности за вбъдеще !!!
78
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никой ли не разбира,че банките са виновни за кризата?Има банки има проблем.Няма банки няма проблем.Уж борд валутен,уж сме в ЕС и пак ни сртижат яко.Ами докато има балъци да взимат кредити и да си държат парите в банки и да плащат комисионни така ще е.Банките дефакто ни управляват.Щом законите са на тяхна страна значи те са на власт!Играят си с лихви такси и проценти както искат.Скубят ни а ние си траем.
77
2
 
10
 
! Отговори
KOM6IATA преди 12 години
Uvajaemi kom6ii , vmesto da si kupite 2-staen nov bezka4estven apartament ot SELO Sofia , za po niska tsena , mojete da si kupite 3-staen nov ka4estven apartament , tuk ot ANTALIA. MORE - SUPER PLAJOVETE - SUPER TSENITE - NISKI KLIMAT - 9 MESETSA MOJE6 DA hODI6 NA PLAJ ANTALIA - STOLITSATA NA TURSKIAT MORSKI TURIZAM i mejdu drugoto , 4ujdentsite bez nikakvi problemi , imat pravo da si kupiat imoti tuk ot TURKEY.
76
0
 
7
 
! Отговори
инвестиционен тигър преди 12 години
Ихаа.Зер,че купуваме апартаменти по сто евра на стая.На мене ми запазете само три.
75
7
 
9
 
! Отговори
Конър МакЛауд до 70 преди 12 години
А да знаеш само пък колко хубаво беше през Средновековирто. Една двуетажна къща струваше една кесия жълтици само, понякога и за две прасета можеше да си я купиш. В Холандия помня размениха една къща за луковица за лале. А по времето на Феодализма даваха на виланите земя без пари, за да си построят сами къща, само ако си плащат определен данък на царя. Ех, защо не запазихме най-доброто от Средновековието и Феодализма, а разрушихме всичко?
74
1
 
32
 
! Отговори
да преди 12 години
Целта е да се взима заем!Дали е ипотечен,дали е 5000 за саниране или друг,няма значение.Когато вземеш заем започваш да работиш за да изкараш да ги върнеш.Не те интересува кой е на власт,краде ли и какво става.Това е вид робство,но съвременно.Поддържаш стандарт и се стремиш да си като другите,но в замяна даваш жертва свободата си.Това живот ли е вече?Зомбиран за пари годинките летят и накрая се питаш:''Добре де за какво ми беше всичко това....?
73
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не мога да разбера, как на фона на нарастващите необслужваеми кредити, поради което банките продължават да затварят офиси и да съкращават персонал, да не пропуснем и задаващата се нова световна криза която ще накара банките едностранно (отново) да повишат лихвите....., може да се пишат такива глупости........ т.е. едва ли не да се внушава че банките видете ли пак започнаха да РАЗДАВАТ пари.
72
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хаха нямаше от бая време статии глад
71
0
 
29
 
! Отговори
1145 преди 12 години
Вземеш ли кредит от банка обречен си доживот на мизерия и стрес
70
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какви времена дойдоха а?едно време ,ако нямаш''връзки'' не ти даваха апартамент.За пари не беше проблем.От заплатата се плащаха там 30 лева,което си беше нищо не се усещаха.Заем без проблем,само да ти дадат да купиш,не стигаха жилищата.Вярно е панелки,ама още се живее в тях.А днес е пълно с празни жилища,но дори да изтеглиш кредит,с тези вноски до живот ще си длъжник на банката.Е добре де кое е по-хубаво?Защо не си запазихме от соца хубавите неща а разрушихме всичко?
69
1
 
18
 
! Отговори
gotin преди 12 години
Имотите ще продължат още доста години да поевтиняват. Всеки се налапа с имоти, кой като доносник Гоце Двата Мезонета и единият хипермаркет, кой с ипотечен кредит, кой от наследство. Населението намалява, а имотите се увеличават. Това води до спад на цената на имотите. Допълнително, в Европа хората живеят под наем и не се стремят да купуват жилища, което ще намали в бъдеще търсенето, а от там и допълнително ще намали цените. Хората нямат пари и няма да купуват. Измекярите нека да очакват ръст на цените, хехехе, като от умрел писмо.
68
0
 
25
 
! Отговори
чичо Митко преди 12 години
Яко поръчкова статия. След една седмица четете, как пазара на жилища "започва да се стабилизира и има показатели за плавен растеж след около година" :))) Да се чуди човек как така хем пазара е в стагнация и всичи чакат да се съживи, пък хем все повече българи купуват и едва ли не пазара на имоти процъфтява :)))
67
2
 
19
 
! Отговори
gotin преди 12 години
Имотите ще продължат още доста години да поевтиняват. Всеки се налапа с имоти, кой като Цецо Шестака, кой с ипотечен кредит, кой от наследство. Населението намалява, а имотите се увеличават. Това води до спад на цената на имотите. Допълнително, в Европа хората живеят под наем и не се стремят да купуват жилища, което ще намали в бъдеще търсенето, а от там и допълнително ще намали цените. Хората нямат пари и няма да купуват. Измекярите нека да очакват ръст на цените, хехехе, като от умрел писмо.
66
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз ходих ня няколко огледа, не е истина какви *** продават и за какво строителство става въпрос, и да ми дават пари не ги искам тия апартаменти. Цените са ужасно високи и просто няма смисъл, да не говорим, че с тая променлива лихва банките не са никакви банки, а обикновени престъпници и лихвари
65
0
 
22
 
! Отговори
отвратен преди 12 години
Все повече започвам да се отвращавам от това поръчково сайтче.
64
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Целта е да се взима заем!Дали е ипотечен,дали е 5000 за саниране или друг,няма значение.Когато вземеш заем започваш да работиш за да изкараш да ги върнеш.Не те интересува кой е на власт,краде ли и какво става.Това е вид робство,но съвременно.Поддържаш стандарт и се стремиш да си като другите,но в замяна даваш жертва свободата си.Това живот ли е вече?Зомбиран за пари годинките летят и накрая се питаш:''Добре де за какво ми беше всичко това....?

Спонсорирани публикации